promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt nőt vetettek alá erőszakos nőgyógyászati vizsgálatnak a reptéren, jelenleg is pszichés zavarokkal kezelik a károsultakat
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csecsemőt találtak egy reptéri szemetesben.

Az ausztráliai bíróság elutasította annak az öt nőnek a keresetét, akiket a Qatar Airways 2021-ben nőgyógyászati vizsgálatokra kényszerített. Az eset 2020-ban történt, amikor a dohai repülőtéren több nőt is leszállítottak a járatukról, miután a hatóságok egy újszülöttet találtak egy repülőtéri szemetesben - a gépről eltávolított nőket ezután vetették alá nőgyógyászati vizsgálatoknak.

Az eljáró ausztrál bíró megállapította, hogy a katari állami tulajdonban lévő légitársaság nem vonható felelősségre a nemzetközi légi közlekedést szabályozó Montréali Egyezmény alapján. A bíró szerint a repülőgép személyzete nem tudott volna fellépni a nők eltávolítását végrehajtó rendőrökkel és a vizsgálatokat elvégző egészségügyi személyzettel szemben. Továbbá, a katari légügyi hatóság sem perelhető, de az érintettek kártérítést követelhetnek a repülőteret üzemeltető Qatar Airways leányvállalatától.

Az öt nő 2021-ben fordult az ausztrál szövetségi bírósághoz, kártérítést követelve az állítólagos jogellenes fizikai érintkezés és jogtalan fogvatartás miatt. Azt állítják, hogy az incidens következtében depresszió és poszttraumás stressz szindróma alakult ki náluk.

Korábban a nők a brit közmédiának nyilatkoztak, mondván, hogy nem járultak hozzá a vizsgálatokhoz, és nem kaptak magyarázatot arra, miért kényszerítették őket erre.

."Úgy éreztem, mintha megerőszakoltak volna"

- mondta egy neve elhallgatását kérő brit nagymama. Egy másik nő azt mondta, hogy azt hitte, elrabolják és túszul ejtik.

Az invazív vizsgálatok nyomán Katar büntetőeljárást indított, amelynek eredményeként egy repülőtéri tisztviselőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Az öt nő azonban elégedetlen azzal, ahogyan a katari hatóságok kezelték az ügyet.

„Fel akarjuk emelni a hangunkat, hogy soha senkit ne vessenek alá még egyszer ilyen lélekölő, borzalmas bánásmódnak”

– nyilatkozta egyikük a BBC-nek.

[[vid1]]

forrás: tudas.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás