promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nappali fényesség ragyogta be az éjszakát Magyarországon, félelmetes és csodás képeken az égi jelenség

Nappali fényesség ragyogta be az éjszakát Magyarországon, félelmetes és csodás képeken az égi jelenség

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Meglehetősen szokatlan látvány tárult azok elé, akik sokáig ébren maradtak szombat éjjel.

Valóságos szemcsemege volt az éjszakai eget kémlelők számára a szombat esti látvány, rendkívüli képek készültek az ország felett is megjelenő sarki fényről, ami ritkán látható erőséggel ragyogta be az eget.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, mindez egy meglehetősen erőteljes napkitörésnek volt köszönhető, melyek a közeledő napciklus-maximum miatt egyre gyakrabban fordulnak elő. A mostani egy X2.2 besorolású napvihar volt, melynek kapcsán az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala G4-es riasztást adott ki geomágneses viharra – ilyenre 2005 óta nem volt példa.

Az űridőjárást kutató tudósok előrejelzése extrém zavarokat prognosztizált, ami a rádiókommunikációban, valamint a navigációs eszközökben is okozott problémákat. Ám ami laikus szemmel sokkal látványosabb volt, az az éjjeli égen tündöklő sarki fény, amelynek észlelhetősége úgy erősödik az Egyenlítő felé, minél jelentősebb mértékű napkitörés éri el bolygónkat.

Egy ennél is komolyabb napvihar beláthatatlan következményekkel járhatna, és súlyos gondokat okozhatna mind az áram, mind pedig az internethálózatban, melyek hatása akár évekig érezhető lenne, a helyreállítás pedig óriási összegeket emésztene fel. Ám ez a mostani szerencsére nem fenyegetett ilyesmivel, ellenben amatőr és profi fotósok ezreit ihlette meg, sokan pedig Magyarországon is fényképezőt ragadtak, hogy megörökíthessék a ritka látványosságot.

Az aurora borealis élénk színekben pompázó fényjátékot hoz létre az égbolton, melyek általában zöldes, kék, vagy lilás-pirosas színekben tündökölnek, függően a légköri tényezőktől. Tanulmányozása a tudomány számára is fontos, hiszen a Föld mágneses terével és a naptevékenységgel kapcsolatban is fontos kérdésekre ad válaszokat.