promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szakértők árulták el, ha ezt az egy dolgot megteszed reggel, esélyed sincs a nyugodt éjszakai alvásra
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több neves professzor is egyetértett a kérdésben.

A jó, zavartalan alvás nagyban függ attól, hogyan töltjük a reggelt és az éjszakát. Hétvégén általában úgy próbáljuk bepótolni az alvást, hogy elalszunk, vagy az ébresztő után néhány percet szundikálunk, de a szakértők megosztanak néhány fontos tippet, amit érdemes szem előtt tartanunk ahhoz, hogy minden este jól aludjunk. A testünknek van egy természetes alvási ciklusa, amit cirkadián ritmusnak nevezünk, ez egy 24 órás folyamat.

Dr. Chester Wu, alvásgyógyász szakember megosztotta, hogy a cirkadián ritmust nagyon befolyásolja a fényexpozíció, és a fény kulcsszerepet játszik, amikor az alvási ciklusunkról van szó.

Ezután arról beszélt, hogy ez hogyan függ össze a reggeli szokásainkkal.

"A reggeli egészségmagatartás erősíti az erős cirkadián ritmust, elősegítve az ébrenlétet napközben és az álmosságot éjszaka"

- tette hozzá Dr. Wu. Megosztotta, hogy a szabálytalan alvási szokások, a túlzott esti fényexpozíció és a mozgásszegény életmód akadályozhatja a természetes alvási ciklust és az alvási nyomás egyensúlyát, ami alvászavarokat okozhat. Nézzünk most tehát néhány olyan dolgot, amit az orvosok nem tesznek meg reggel, hogy a cirkadián ritmusuk ne legyen akadályozva. Az első dolog, hogy nem maradnak az ágyban a telefonjukon görgetve.

"Igyekszem nem elidőzni az ágyban, mert úgy érzem, hogy ettől még lustábbnak vagy bágyadtabbnak érzem magam"

- javasolta Dr. Wu.

Egy másik szakértő is ugyanezt követi. Chelsie Rohrscheib, neurológus és alvásszakértő elmondta, hogy nem marad ágyban, és nem végez alvással és intimitással kapcsolatos tevékenységeket. Megosztotta, hogy egyszerűen felkel az ágyból, és a ház egy másik részébe megy.

"Ez segít fenntartani az agyam azon asszociációját, hogy a hálószoba csak a pihenés helye, ami elősegíti a minőségi alvást"

- magyarázta. Dr. Chris Winter, szintén neurológus ezt teszi, hogy az alvási ciklusát ne befolyásolja a fény. A sötét hálószobából kilépve a fénybe megy. Megosztotta, hogy a fény elsősorban az agy melatonin termelését állítja le, és azt üzeni a szervezetnek, hogy a nap elkezdődött.

Carleara Weiss nemcsak hogy nem marad az ágyban ébredés után, de nem hisz a kialvatlanságban sem, mindkettő a nyaralás alatt megszokott. Azt mondta, hogy ezt megint a cirkadián ritmus miatt teszi.

"A rendszeres ébredési idő segít a biológiai órának szabályozni az élettani funkciókat, nem csak az alvást. A hétvégi kialvás szociális jetlaghez vezet, és koncentrációs nehézségeket, fáradtságot, ingerlékenységet és fejfájást okoz"

- osztotta meg Weiss. Fontos kérdés tehát, hogy mit csinálnak ezek az orvosok, ha nem alszanak vagy nem maradnak ágyban? Rohrscheib arról beszélt, hogy ébredés után az első fél órában természetes napfénynek teszi ki magát

. "A napközbeni fény nagyon fontos a cirkadián ritmusunk megfelelő szabályozásához"

- magyarázta.

Egy másik dolog, amit az orvosok ajánlanak, a testmozgás. Winter megosztotta:

"A gyors aktivitás fantasztikus módja annak, hogy jelezzük az agyunknak, hogy a nap elkezdődött. A testmozgásnak nem kell különösen intenzívnek lennie. Én minden nap azzal kezdem a napomat, hogy megsétáltatom a kutyáimat, vagy sétálok a feleségemmel a munkahelyemre".

Egy másik dolog, amit Winter tesz, hogy megágyaz. Hozzátette, hogy ez segít az embereknek abban, hogy napközben ne szundikáljanak, ami kihatással lenne az éjszakai alvásra. 

forrás: Scoop

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás