promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Titanic leggazdagabb utasának féltett kincsét hozták felszínre,  többszáz millió forintért talált új gazdára
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Iszonyatos összegre árazták be, de még így is kapkodtak a különleges tárgyért.

Egy zsebórát, amely a Titanic leggazdagabb utasáé volt, 1,46 millió dollárért (1,17 millió font) árvereztek el szombaton Angliában, ezzel megdöntve az 1912-es katasztrófához kapcsolódó tárgyak rekordját - közölte egy aukciósház a hétvégén. Egy amerikai vevő nyerte a licitháborút John Jacob Astor IV. 14 karátos arany Waltham zsebórájáért, megdöntve az aukciósház 150 ezer fontos előzetes becslését - közölte a Henry Aldridge & Son. 

A JJA monogrammal gravírozott órát Astor holttestével együtt találták meg, amikor néhány nappal a Titanic elsüllyedése után előkerültek a maradványai. Találtak még nála egy gyémántgyűrűt, arany és gyémánt mandzsettagombokat, 225 font angol bankjegyet és 2440 dollárt.

"Astor közismerten a leggazdagabb utas volt az R.M.S. Titanic fedélzetén, és úgy vélték, hogy akkoriban a világ leggazdagabb emberei közé tartozott, nettó vagyona nagyjából 87 millió dollár volt (ami ma több milliárd dollárnak felel meg)"

- írta az aukciósház.

Astor a Titanicon volt feleségével, Madeleine-nel. A negyvenes éveiben járó iparmágnás 1911. szeptember 11-én vette feleségül a 18 éves lányt az aukciósház szerint. Az ifjú pár hosszabb nászutat tett Európában és Egyiptomban, amíg megvárták, hogy a házasságukról szóló pletykák elüljenek. Éppen az Egyesült Államokba tartottak, amikor a Titanic 1912. április 14-én jéghegynek ütközött.

Az aukciósház szerint Astor megkérdezte, hogy csatlakozhat-e feleségéhez a mentőcsónakban, és megemlítette "kényes állapotát". Miután azt mondták neki, hogy meg kell várnia, amíg az összes nő és gyermek távozik, Astor állítólag rágyújtott egy cigarettára, és a kesztyűjét a feleségének dobta. Elment rágyújtani Jacques Futrelle íróval, aki szintén meghalt, amikor a Titanic elsüllyedt. Ők is a több mint 1500 halálos áldozat között voltak. 

Astor holttestét - és az óráját - április 22-én a CS McKay-Bennett nevű gőzös emelte ki. Felesége túlélte.

"Magát az órát teljesen restaurálták, miután Astor ezredes családjához visszakerült, és a fia viselte, így az óra a Titanic történetének egyedülálló része és a világ leghíresebb hajójával kapcsolatos óratörténet egyik legfontosabb darabja"

- közölte az aukciósház.

A zsebóra eladására azért került sor, mert a hírhedt hajótörés más tárgyai is árverésre kerültek, legutóbb egy 1912. április 16-án készült fénykép, amelyen látható a hajó vesztét okozó jéghegy.

Novemberben a Titanic első osztályú éttermének ritka étlapja és egy másik, az 1912-es katasztrófában elhunyt férfi zsebórája is árverésre került. Az étlap körülbelül 101 600 dollárért kelt el. A zsebóra, amelyet Sinai Kantor orosz bevándorlóé volt, körülbelül 118 700 dollárért kelt el. 

Halála előtt Astor az aukciósház szerint üzleti mágnás, ingatlanfejlesztő, befektető, író és alezredes volt a spanyol-amerikai háborúban. Ő alapította a St. Regis szállodát New Yorkban, amely ma is áll. Astornak tulajdonítják a légkondicionálás egy korai formájának feltalálását is, amikor a szálloda fali szellőzőnyílásain keresztül fújta a hideg levegőt.

A Kongresszusi Könyvtár szerint John Jacob Astor szőrmekereskedő dédunokája volt, aki 1848-ban halt meg az Egyesült Államok egyik leggazdagabb embereként. A 2023-ban megjelent, Astor: The Rise and Fall of an American Fortune" című könyvében Anderson Cooper és társszerzője, Katherine Howe történész leírta, hogyan szerezte a család a vagyonát.

forrás: CBSNews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás