promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Full extrás kórházi menüt adnak Európa leggazdagabb országában, egy étteremben is megállná a helyét
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kontinens tehetősebbik felén nem spórolnak a kórházi étkeztetésen.

Aki élvezte már a magyarországi kórházak „vendégszeretetét”, annak valószínűleg nem kell bemutatni, hogy idehaza sok esetben milyen körülmények uralkodnak az egészségügyi intézményekben.

Gyakorta hallani rémtörténeteket arról, hogy a betegek hozzátartozóinak kell vinni toalettpapírt, de az étkeztetés kapcsán sincsenek elkényeztetve a betegek – tisztelet a kivételnek, mert azért természetesen pozitív példa is akad.

Ilyen pozitív példa lehetne az alábbi videó is, amely egy svájci kórházban készült, és bár kissé igazságtalan lenne a hazai intézményeket összehasonlítani Európa leggazdagabb országának egészségügyi helyzetével, a különbség így is egészen meghökkentő.

Mint a TikTokra feltöltött videóban elhangzik, a férfi súlyos betegséggel, pajzsmirigyrákkal került a kórházba, így vélhetően speciális étrendet állítottak be a páciensnek. Klasszikus menüt rendelt, ami brokkolis-gombás-bárányragus rizst takar, répás-zöldbabos kevertsalátával, mellé pedig egy ínycsiklandó desszert is jár, amin egy apró csokidarabon jobbulást kívánnak a betegeknek.

Hozzátette, hogy ez benne foglaltatik abban a szolgáltatásban, amit a betegbiztosításért fizet, és bár ebben a videóban még nem részletezte, pontosan mekkora összeget fizet érte és mi jár ezért, vélhetően már az alapellátás is átlagon felüli az európai átlagegészségügyet nézve.

A betegbiztosítás egyébként minden svájci állampolgár, valamint az összes országban élő külföldi számára is kötelező. A szolgáltatásokat törvénybe foglalták, és minden biztosító köteles ezek betartására. A fizetendő biztosítási önrészt pedig a jövedelem, illetve az életkor alapján határozzák meg, régiónként eltérő mértékben. Amennyiben valaki számára nem megfelelőek az igények, úgy évente biztosítót válthat – hasonlóan, mint Magyarországon a kötelező felelősségbiztosítás esetében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás