promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy európai állam a közelünkben, ami bunkerrendszerré alakította az egész területét
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elsőre nem az jutna róla eszedbe, hogy lehetetlen őket megszállni, és meg a hadseregük is félelmetes.

Svájc minden kétséget kizáróan Európa egyik legkülönlegesebb országa. Az átlagember számára az ország a jólét szinonimája, és nem is véletlenül: szinte hihetetlen, de az egész világ privát vagyonának 30%-át ebben az egyetlen államban őrzik.

Ha esetleg azon kívül kell valamit mondani, hogy roppantul gazdag ország, olyan dolgokat szoktak emlegetni, mint a csokoládé, óraipar, tehenek, hegyek - hogy milyen katonai erőt képvisel, azt már kevesen tudják, pedig némileg meglepő módon Svájc ebben az aspektusban is a világ élvonalához tartozik.

Svájc 1815 óta deklaráltan független, de ez messze nem jelenti azt, hogy nincs saját hadserege. Ami az illeti, Svájcban nagyon régóta sorkatonaság van, 32 éves koráig minden férfi állampolgár tartalékos katonának minősül, fegyverét, egyenruháját, lőszerét (lepecsételt fémdobozban) otthon tartja, és becslések szerint szükség esetén akár 12 óra alatt mozgósítható a teljes lakosság, és hadgyakorlatokat is rendszeresen tartanak.

Az ország védelmi ereje viszont nem csak a hadseregből áll: egyik legnagyobb turisztikai vonzereje, az alpesi fekvés egyben a legkomolyabb védelmi rendszerük is. Az ország területének majd 70%-át elfoglaló Alpok ugyanis nem csak lenyűgöző látványt nyújtanak, de nagyon megnehezítik az inváziót is - ráadásul szinte az egész ország be van építve bunkerekkel.

kép: Profimedia

A bunkereket igazi svájci módra kell érteni: igyekeztek őket kényelmesre alakítani, van bennük víz- és levegőtisztító, zuhanyzó, közösségi terek, étkezők, robbanásbiztos, rendkívül vastag ajtókkal.

A bunkerek ráadásul sokszor föld alatti alagutakkal is össze vannak kötve, és sok bejáratnál találhatók ágyúk, melyekkel akár 30 kilométerre is el lehet lőni a lövedékeket - úgy tűnik tehát, hogy Svájcnak még egy jó darabig nem kell attól tartania, hogy egy idegen hadsereg leigázza őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás