promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szívbemarkoló titkokat őriz a Balaton egyik eldugott része, többezren szenvedtek itt nap mint nap a szocializmus idején
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szocializmus legsötétebb éveiben töltötték itt töltötték büntetésüket az elítéltek.

A Balaton a mai napig a legnépszerűbb üdülőhely hazánkban, ám még ennek a gyönyörű helynek is vannak igen sötét titkai. Az egyik ilyen Balaton dél-nyugati részén a mocsárvilág szívében elterülő Nagy-Berekben ahol a szocializmus idején éveken át internálótáborokat működtettek.

A  mocsárvilág hasznosításának ötlete ugyan nem a szocializmus idején született meg, a nagyarányú lecsapolás és földmunkák, az állami gazdaság kialakulása az ötvenes évekre tehető, az ilyen volumenű munkákhoz pedig nyilvánvalóan munkaerőre is szükség volt.

Az emberi erőforrások hatékony mozgósítása érdekében létrehozott Közérdekű Munkák Igazgatósága így a Nagy-Berekben is alakított egy tábort, ahol a köztörvényes bűnözők mellett bizony politikai elítélteket is „foglalkoztattak”. A Nagy-Berekben pedig köztudottan nem egyszerű az élet, hiszen egy mocsárvidékről van szó. Az elítéltek helyzetét pedig az egyébként is borzasztó körülmények között olyan apróságok is tovább nehezítették, mint a szúnyogok vagy a szúnyognál sokkal szívósabb és fájdalmasabb csípéssel büszkélkedő böglyök.

A Dívány cikke szerint az internálótáborokban az utolsó években megközelítőleg 28 ezer rabot dolgoztattak és csak a Nagy-Berekben 1500-3000 fogvatartott lehetett. 

A rabokat kétszáz fegyveres őr kísérte, akik szinte mindenüket borra cserélték a lakossággal. Ennek következtében előfordult, hogy a munkára ítéltek maguk cipelték vissza az őröket, amikor azok túlzásba vitték az ivást. Tehát nem mindenki használta ki a szökésre adódott lehetőséget, inkább gyengéd érzelmeket tápláltak a helybéli lányok iránt. Az idill minden formája megjelent a rabok, az őrök és a helybéliek között variálva. Az amnesztia után sokan telepedtek le a környéken, s még ma is akadnak, akiknek emlékeiben elevenen élnek a KÖMI 401-es munkatábor pillanatai.

Ezeket a pillanatokat eleveníti fel Buza Péter néhány évvel ezelőtt megjelent könyve, amelyről a SONLINE-nak nyilatkozott korábban. 

Ha pedig arra vagy kíváncsi hogy néz ki ma ez a terület a Nagy Berekben nézd meg az alábbi videót!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás