promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kinyitották a Budai Vár alatti titkos atombunkert, szenvedések egész sorozata elevenedett meg a lezárt falak között
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Feltárultak a vár alatti titkos atombunker titkai.

Budapesten számos titkos alagút, lezárt átjáró található, de még a fővárosiak közül is kevesen ismerik azt az atombunkert, ami a Budai Vár alatt található; ez a hely rengeteg titkot, szenvedést és emberi sorsot őriz.

A Tények készített egy nagyon érdekes riportot arról az atombunkerről, ami tulajdonképpen egy 4-es osztályú óvóhely; ez ugyan nem bírna ki egy pontos atomcsapást, de ha a közelben érné találat a fővárost, akkor ez a hely meg tudná óvni a civileket a lökéshullámtól és a nukleáris szennyezettségtől.

A bunkerhez - amit sziklakórháznak is hívnak - később egy elsősegélynyújtó helyet is terveztek, majd 1943-ban kórházzá fejlesztették a fokozódó légicsapások miatt. Seibriger Erzsébet maga is látta, mik zajlottak a föld alatt, ugyanis az apja sebész-főorvos volt a sziklakórházban. Nem sok híja volt, hogy őket is elhurcolják a háborúban, de a kórház megvédte a zsidó dolgozóit, így biztonságban maradhattak.

„Annyi emlékem van, hogy itt rengeteget szaladgáltam, bújócskáztam, és mindig keresett az anyukám meg az apukám”

- mondta a TV2 kamerája előtt az asszony.

Miután véget ért a második világháború, a felszereléseket egy békéscsabai kórházba szállították, aztán az 1950-es évek elején újra felszerelték, azonban innentől kezdve teljes titokban működött; még az 1956-os forradalom idején is. Sokan azt hitték, hogy a sziklakórház a múlté, de az ott található berendezések még ma is üzemképesek - igaz, ma már nem kórházként, hanem múzeumként működik a hely. Érdekesség, hogy az óvóhely azért tudott ilyen jó állapotban fennmaradni, mert senki se merte leállítani a szellőzést a rendszerváltás után.

Az alábbi videóban ti is benézhettek a Budai Vár atombunkerébe:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás