promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyönyörű felvételek kerültek elő, amelyek bemutatják, hazánkban milyen sokszínű kultúrája volt a húsvétnak - a 124 éves felvétel a leghihetetlenebb
Borítókép:  Profimedia/ Hollókő, 2016 Húsvét
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A felvételeket nézve az ember szinte visszavágyik a korba.

A Húsvét az egyik legfontosabb ünnep a keresztény világban, amelyet Jézus Krisztus feltámadásának ünneplésére tartanak. Ez az ünnep a tavasz beköszöntével, a megújulással, a reménnyel és az újjászületéssel kapcsolódik össze, és számos kulturális és vallási hagyományt foglal magában világszerte.

A húsvéti ünnepkör hosszú és gazdag hagyományokkal rendelkezik, amelyek egyesítik a vallási megemlékezéseket és a népi szokásokat. A húsvéti előkészületek általában a nagyböjt időszakában kezdődnek, amelynek célja a bűnbánat, a lemondás és a felkészülés a feltámadás ünnepére. A nagyhét, vagyis a húsvéti ünnep előtti utolsó hét nap intenzív vallási tevékenységekkel és szertartásokkal telik.

A húsvét ünneplése a fokozatosan kereszténnyé, katolikussá váló Európában az idők során rengeteg elemet felszívott az eredeti, kereszténység előtti annak által pogánynak titulált kultuszokból: egészen biztosan nem lehet véletlen, hogy a nagy keresztény ünnepek pontosan ugyanúgy követik a természeti év ciklikusságát, akár csak a természeti népek egykori kiemelt jelentőségű napjai.

A Húsvét a kereszténységben tulajdonképpen a legjelentősebb ünnep, Jézus Krisztus feltámadásnak az ünnepe, és mivel a tavaszi időszak nyitányát jelzi, igen színes, élénk hagyományai vannak - és különösen így volt ez 100 évvel ezelőtt.

A Fortepan online digitális fotóarchívumban egészen elképesztő felvételeket lehet találni múltbeli Magyarországi húsvéti időszakokról. 1900-ban, tehát 124 évvel ezelőtt Budapesten, Zuglóban, a városligeti Vajdahunyad várában készült fénykép (utolsó a galériában) tanulsága alapján egészen cudar arcát mutatta az időjárás, pedig még a klímaváltozás nem igazán szerepelt a hírekben sehol, és az 1937-es budai Királyhágói utcai helyőrségben készült felvételen látszik, hogy a katonaélet akkor sem állt meg még húsvétkor sem.

Emellett a második világháború alatt Erdélyben, és az azt megelőzően Zalában készült képek is páratlan kordokumentumok egy ma már a fotókon látottakhoz képest radikálisan megváltozott világban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás