promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem csak Amerikában van 51-es körzet: az ázsiai nagytestvére még annál is rejtélyesebb
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az érintett ország nem nyilatkozik róla, de a műholdképek árulkodóak.

A II. világháború után az Egyesült Államok kísérleti tesztpályát épített az amerikai légierő kísérleti repülőgépei számára Nevadában, a Groom Lake nevű száraz sós síkság közelében. Bár a bázis számos részlete továbbra is titkos, a köznyelvbe "51-es körzet" néven került be, és állandó pletykák keringenek róla amerikai katonai titkok és lehetséges földönkívüli tevékenység kapcsán.

2019-ben világszerte több mint 3,5 millió ember regisztrált egy Facebook-eseményre, hogy "megrohamozzák az 51-es körzetet", hogy "lássák a földönkívülieket", azzal érvelve, hogy a szövetségi kormány "nem tud mindannyiunkat megállítani". Ennyit a titkolózásról.  

Az 51-es körzet létrehozásához vezető biztonsági megfontolásokat azonban elég egyszerű megmagyarázni: az amerikai hadsereg egy tesztpályát akart építeni kísérleti repülőgépei számára. Ennek a tesztpályának távol kellett lennie a kíváncsi szemektől, és viszonylag sík terepen kellett lennie, ahol a repülőgépek vészhelyzet esetén könnyen le tudtak volna szállni. A lőtéren a hidegháború korszakának legikonikusabb amerikai repülőgépei közül néhányat, köztük a Lockheed U-2 kémrepülőgépet, az SR-71 Blackbirdöt és a B-2 Spiritet tesztelték. 

Bár a titkos sivatagi létesítmények megjelenését némileg megnehezítette a műholdas fényképezés megjelenése, más, fejlett űrkutatási programokkal rendelkező országok ugyanezekkel a megfontolásokkal szembesülnek, és ennek következtében sokan közülük hasonló létesítményeket működtetnek. Oroszország például a Kaukázus hegységtől északra, egy sík sivatagi síkságon, Kapusztin Jarban tart fenn rakétakísérleti lőtérrel rendelkező létesítményt. Érdekes módon Kapustin Yar osztozik az 51-es körzet földönkívüliekkel való kapcsolatában, és "Oroszország Roswelljeként" emlegetik. 

Ahogy Kína űrhajózási programja egyre fejlettebbé vált, Peking egy hasonló létesítmény építésébe kezdett a távoli Hszincsiangban. A műholdas felvételek szerint egy három mérföld hosszú leszállópályát építettek, és számos épületet emeltek körülötte. Azóta két további kifutópályát is építettek, amelyek egy egyenlő oldalú háromszöget alkotnak (természetesen az összeesküvés témájához illeszkedve), és lehetővé teszik a repülőgépek három különböző irányban történő fel- és leszállását. A terület körvonala és a kifutópályák a Google Maps-en láthatók. 

Úgy tűnik, hogy a létesítmény célja ugyanaz, mint az 51-es körzeté: a kínai repülőgépek tesztrepüléseire kerülhet sor a létesítményben, feltehetően távol az Egyesült Államok kíváncsi szemeitől. Kína állítólag egy olyan lopakodó repülőgépen dolgozik, amely megfelel az amerikai B-2-esnek; ez a repülőgép, a H-20-as, a hszincsiangi létesítményben kaphat szerepet.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás