promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Exkluzív, kőkemény olvasói videó egy pekingi piacról: nem denevér, de készülhetünk az újabb vírusra?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ami mozog, megeszik, ami nem, azzal fűszerezik.

A turizmus a modern világban elképesztő méreteket ölt. Évről évre egyre több a turista, a fapados járatoknak köszönhetően Európában sokszor nevetséges árakon utazhatunk - egyedül a koronavírus-járvány zavart be a képbe, ám Putyin háborúja gyorsan megszüntette a korlátozásokat.

Kína nem tartozik a legnépszerűbb úticélok közé: messze van, Magyarországról nincs igazán nagyon olcsónak mondható repülőjegy, ami nagy hiba, lévén hogy az óriási ország páratlan kulturális kinccsel rendelkezik ötezer éve fennálló birodalomként (bár a császárság megszüntetése óta valószínűleg nem igazán kedvelik ezt a megnevezést, azért hatását és befolyását tekintve kvázi hívhatjuk így).

Olvasónk, Róbert (58) abban a szerencsés helyzetben van, hogy baráti kapcsolatok fűzik kínai családokhoz, így nemrégiben egy hosszabb, több városra kiterjedő utazáson vett részt a holdújév apropóján.

Ő küldte nekünk az alábbi videót és képet, amit egy pekingi piacon készített. Azt azért sokan tudják, hogy az ázsiai gasztronómia bár sok átfedést is mutat az európaival (azért a tészta az tészta, a zöldség az zöldség, a hús az meg hús), azért igen gyökeres eltérések vannak az elkészítési módokban, fűszerezésekben, és bizony abban is, hogy mit eszünk.

Ha nem mondta volna el, hogy ez egy piacon készült, akkor akár azt is hihetnénk, hogy valamilyen illegális kisállatkereskedésben járunk - bár ezeket az állatokat Európa bizonyos helyein ínyencségként azért fogyasztják, a mi szemünknek meglehetősen furcsa látvány, a Bosnyák téri piacon nehezen tudjuk elképzelni a teknősbéka-pörköltöt.

Róbert  úgy döntött, hogy azért egy teknősbékával megkeni a bendőt, és lássuk be, a szakács elég ügyesen készítette és tálalta a különleges ételt - apró szépséghiba, hogy olvasónknak nem igazán ízlett:

Róbert szerint egyébként Kína a technikai fejlettségben körülbelül 100-150 évvel előzi Európát, állítása szerint sokszor érzi úgy magát, mintha valamilyen sci-fiben járna, miközben lépten-nyomon felbukkannak az ötezer éves történelem jelei is és a tradicionális építészet. Mit is fűzhetnénk még hozzá? Jó étvágyat!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás