promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, mi történt valójában a nyom nélkül eltűnt MH370-es járattal, az elmúlt 10 év legnagyobb rejtélye oldódhatott meg egy pillanat alatt
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már 10 éve annak, hogy a maláj MH370 repülőgépnek rejtélyes körülmények között nyoma veszett.

Egy évtizedes rejtély oldódhatott meg nemrégiben. A legendás maláj MH370-járat kicsit több tíz éve, 2014 március 8-án tűnt el teljesen nyomtalanul, a texasi Ocean Infinity cég  azonban most azt állítja, hogy pontosan meghatározható lehet a gép helye, ezt az elképzelésüket pedig egy szakértő is alátámasztotta.

Az MH370-es járat mindössze 38 perccel az indulás után tűnt el a radarról a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó menetrend szerinti útja során 2014. március 8-án a 239 emberrel a fedélzetén, majd végleg nyoma veszett a Dél-kínai-tenger felett. Az eltűnt járatott éveken át szüntelen keresték, de sajnálatos módon mindhiába, így az MH370 eltűnésének körülményei a mai napig tisztázatlanok.

A texasi Ocean Infinity cég azonban most azt javasolta, hogy kezdjék újra a kutatást méghozzá az Indiai-óceán déli részén.

A MH370-es járat eltűnésének napját egyébként továbbra is rejtély övezi. Amit eddig tudunk az az, hogy a repülőgép a felszállást követően nem sokkal, miután rutinszerűen elköszönt a malajziai légi irányítástól és megközelítette a vietnámi légtér határát, váratlanul letért az előre meghatározott útvonaláról. Ezzel egyidejűleg pedig minden elektronikus kommunikációs kapcsolatot megszakított, és többé nem volt nyomon követhető a radarokon sem.

A Rakéta cikke szerint a szakértők feltételezése szerint a repülőgép azért tért le az eredeti útvonalról, mert valamilyen okból kifolyólag Malajzia felé kényszerült visszafordulni, majd továbbhaladni dél felé, az Indiai-óceán elhagyatott térségei felé. Ebben az összefüggésben egyébként felmerült az a teória is, hogy a gép üzemanyag-tartalékai az előre nem tervezett útvonal miatt kimerültek. Ha pedig ez valóban így történt, tehát a repülőgép üzemanyaga elfogyott, akkor a gép végül a Indiai-óceán távoli, déli részén zuhanhatott le.

A repülő nyomára azonban ennek ellenére sem sikerült ráakadni 10 év alatt sem, a légi közlekedési szakértők megosztott új információk alapján ugyanakkor van rá lehetőség, hogy az MH370 járatot most nagyon gyorsan megtalálják.

A szakemberek feltevése ugyanis az, hogy a repülőgép valóban szándékosan tért le az útvonaláról, mert eltérítették, vagyis a gépet bár az érzékelő rendszerek számára észrevétlenül, de irányítottan tették le valahol.

A kutatásban arról számoltak be, hogy a járat eltérítéseben valószínűleg egy tapasztalt pilóta is részt vett. Ez a pilóta pedig szándékosan csökkentette a kabin nyomásátami végzetes lehetett az utasok számára megfelelő oxigénellátás híján. Így azonban egy kontrollált, lágy leszállást hajtottak végre akár a vízen, akár valami elhagyatott szárazföldi területen. Ezt a módszert pedig azért választották, hogy minimalizálják az esélyét annak, hogy a repülőgépet megtalálják vagy az elkövetők csapdába essenek.

Az Ocean Infinity annyira biztos az elméletükben, hogy még feltételes kifizetést is elfogadna, vagyis csak tényleges eredmény, a gép előkerülése esetén kapnának kompenzációt.

Most abban a helyzetben érezzük magunkat, hogy visszatérhetünk az MH370 kereséséhez, és erről javaslatot nyújtottunk be a malajziai kormánynak. Az MH370 megtalálása, valamint az érintettek számára a lezárás nyújtása állandó gondolatunk, amióta 2018-ban elhagytuk az Indiai-óceán déli részét.

- mondta ennek kapcsán Oliver Plunkett, az Ocean Infinity vezérigazgatója.

Ezek után pedig ki tudja, lehet ezúttal tényleg sikerül majd megoldani egy 10 éves rejtélyt, ami a mai napig rengeteg embert foglalkoztat.

Az alábbi videóból egyébként még ennél is többet megtudhatsz a maláj gép tragédiájáról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás