promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a "rezsigyilkos" fűtési rendszer: egy városban már nagyon előremutató és sejtelmes kísérletek zajlanak
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha beválik, akkor jöhet az igazi rezsicsökkentés.

Egy kis finnországi településen hamarosan egy nagy, öreg, és meglehetősen szokatlan akkumulátor lehet az otthon, amely a hőenergiát homokban tárolja. A remények szerint ez a "homokakkumulátor" növelheti a megújuló energia tárolását az egész éves fűtési igények kielégítésére, és ezzel együtt segíthet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Az akkumulátort a Polar Night Energy nevű startup cég tervezte, és a következő 13 hónap során készül el a finnországi Pornainenben. A vállalat becslései szerint a megépítés után közel 70 százalékkal csökkenhet az éves szén-dioxid-kibocsátás. Ez nagyrészt az olajfelhasználás előre jelzett teljes megszűnésének, valamint a faapríték elégetésének nagyjából 60 százalékos csökkenésének köszönhető.

Hogyan fogják tehát Pornainen lakosai a hőt az akkumulátorból nyerni?

Maga a homok akkumulátor egy 13 méter magas (43 láb), 15 méter széles (49 láb) siló lesz, amely zúzott szappankővel - amely jobban vezeti a hőt, mint a hagyományos homok - és hőátadó csövekkel lesz töltve. A tervek szerint a szél- és napenergiából származó többletáramot egy ellenállásos fűtésnek nevezett eljárással hőenergiává alakítják át.

Ez felmelegíti a levegőt, amelyet aztán a hőátadó csövek segítségével a silóban keringetnek, és ezáltal felmelegítik a környező zúzott szappankövet. Amikor a hagyományos energiaforrások kissé drágulnak, például a téli hónapokban, a forró levegőt ezután a kerületi fűtési rendszerbe lehet bevezetni.

A Pornainenben épülő akkumulátor nem az első a maga nemében; a Polar Night Energy már korábban, 2022-ben üzembe helyezte a világ első teljesen működő kereskedelmi homokakkumulátorát a szintén finnországi Kankaanpääben.

Ez a legújabb vállalkozás azonban mintegy tízszer nagyobb lesz, 1 megawattos fűtőteljesítménnyel és akár 100 megawattóra hőenergia tárolására is képes. Ez elegendő ahhoz, hogy télen egy hét, nyáron pedig majdnem egy hónap hőigényét fedezze a kerületnek.

Mivel a világ a potenciálisan korlátlan mennyiségű megújuló energia tárolási kapacitásának növelésére törekszik, és számos drága és környezetterhelő lehetőséggel találkozik, az ehhez hasonló homokelemek olcsóbb és kisebb hatású alternatívát jelenthetnek. Ez azonban még mindig fenntartásokkal jár; a tárolt hőenergiát vissza lehetne alakítani villamos energiává, de ez "inherens veszteségekkel jár, ami megnehezíti a gazdaságossági oldalt" - írja a Polar Night Energy.

Ennek a konkrét akkumulátornak a megvalósítása még egy kis időre várat magára, de alternatív energiatárolási projektekből addig sem lesz hiány - Finnországban is készülnek egy elhagyott bányát óriási gravitációs akkumulátorrá alakítani.

Forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás