promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tovább szűkül a készpénzhasználat lehetősége, a kis településeken élők bajban lehetnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, ami átírja a szabályokat.

Mostantól egyértelmű - habár kisebb területeken eddig is ez volt a helyzet -, hogy a falvakban nem kötelező fenntartani a pénzkiadó automatákat. A feltételeknek való megfelelést visszamenőlegesen is vizsgálhatják. Tehát ha az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám nem indokolja az ATM jelenlétét, akkor azt nem kell pótolni a korábbi rendelet betartása érdekében - a rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az economx.hu emlékeztet arra, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2023 elején rendeletben határozta meg, hogy a banknak a betéti- és hitelkártya-kibocsátások számától függően hány pénzkiadó gépet kell üzemeltetnie fővárosi kerületekben, vármegyeszékhelyeken és más településeken. A legnagyobb pénzintézetek esetében ez az egész országban 1686 ATM-et jelent, és nekik a vármegyeszékhelyeken kívüli városok 80 százalékában kell gépet fenntartaniuk.

Tavaly előírták, hogy az így előírt darabszámnak a mennyiségtől függően 9, 18 hónapon vagy két éven belül kell megfelelni, és háromévente fel kell mérni a helyzetet. A korábbi rendeletben a nem városi rangú településekre csak azt határozták meg, hogy az adott bank kártyáinak számától függően vármegyénként hány darabnak kell üzemelnie. A legújabb jegybankelnöki rendelet még egy szűkítést ír elő.

A tavalyi jogszabály értelmében, ha egy bankfiókban a folyamatosan csökkenő forgalom miatt megszüntetik a pénztárat, az intézetnek két új ATM-et kell telepítenie, melyek közül az egyiket ott a bankfiókban, a másikat az orvosi rendelő, boltok, posta közelében kell elhelyezni, azaz az emberek által gyakran látogatott helyeken. Azonban a korábbi mondat szerint ezt "az adott településen vagy fővárosi kerületen belül" kellett megtenni az ügyféligényekhez igazodva, mostantól viszont ez "az adott vármegyében vagy fővárosi kerületen belül" érvényes, tehát az adott településtől távol is lehe

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás