promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A bíróság kimondta: Schobert Norbi bűnös - elítélték a fitneszgurut
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A bíróság elítélte Schobert Norbit. Megszólalt a győztes fél.

Rájár a rúd a Schobert-családra. Norbi és Rubint Réka bár mindig igyekeznek azt mutatni a világnak, hogy az ő életük problémáktól és nehézségektől mentes, és hogy mindig mesés helyeken járnak az Alakreformok miatt, de a sajtó kiszimatolja, ha valami történik körülöttük. Most a Promotions megtudta, hogy a fitneszgurut bűnösnek mondta ki a bíróság egy olyan ügyben, amit szerzői jogok megsértése miatt indítottak ellene.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon ítélet született 2024. március 8-án: a bíróság bűnösnek mondta ki Schobert Norbit szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntettében.

Mint ismert, 2013-ban indult NAV-nyomozás Schobert Norbi ellen, amiért évekig nem fizetett jogdíjat a DVD-ken felhasznált zeneművekért. Az eljárások sorozatában elsőkörben beismerő vallomást tett, és az Artisjusnak fizette meg az elmaradt terjesztési és többszörözési jogdíjakat - megközelítőleg 33-35 millió forint értékben - 2015-ben. Mivel ez nem érintette a kiadók és a szerzők meg nem fizetett jogdíjait, így az eljárás tovább folytatódott, és 2019-ben a Dabasi Járási Ügyészség ügyészi megrovásban részesítette Schobert Norbit, miután megtérítette az ügyben szereplő kiadók vagyoni hátrányát nagyságrendileg 15 millió forint értékben.

Szerzői oldalról viszont, mivel az ügyben szereplő két szerző, Hamvai Péter (Hamvai PG) és Papp Róbert (Roberto Winny) DVD-n szereplő dalai kapcsán továbbra se volt hajlandó sem elismerni a bűnösségét, sem megtéríteni az okozott vagyoni hátrányt - és az ügyészség is téves következtetést vont le -, az ügy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott.

A bíróság széleskörű és alapos bizonyítást folytatott le a vádlott Schobert Norbi távollétében, ugyanis ő lemondott a tárgyaláson való részvétel jogáról. Több tanút és egy szakértőt is meghallgatott a bíróság. Az utolsó napra Schobert Norbi ügyvédjei indítványozták az Alakreform alapítója, Rubint Réka tanúkénti kihallgatását, aki a szabályszerű idézésre megjelent a bíróságon.

A tárgyalás egy pontján Rubint Réka előadta, hogy a férje jelenleg is kint várja az autóban az épület előtt, így aztán a bíró kötelezte Norbit a tárgyaláson való megjelenésre. Azonban ügyvédjei hiába próbálták elérni telefonon, a fitneszgurut hirtelen nem reagált semmire.

(A fotón jobbra Hamvai Péter (Hamvai PG), balra Papp Róbert (Roberto Winny). Forrás: Papp Róbert)

A tárgyalás egy másik pontján a bíró rákérdezett Norbi ügyvédjeinél, hogy nem akarnak-e esetleg megállapodni a vád képviselőjével, de határozott nem volt a válasz. Erre a bíró emlékeztette a védelem képviselőit, hogy Schobert Norbi egyszer már beismerő vallomást tett más sértetti körben, és az ügyészség egyszer már megrovásban részesítette a vádlottat más sértetti körben. Ennek fényében a védelem képviselői kértek 5 perc szünetet, de végül elzárkóztak a megállapodás elől.

Így a bíróság meghozta az ítéletét miszerint Schobert Norbi bűnös szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntettében. Az itélet ellen Norbi ügyvédjei fellebbeztek, így az nem jogerős, és másodfokon folytatódik.

„Mi mindig is készen álltunk egy peren kívüli egyezségre, és felajánlottunk már egy kedvezményesebb összeget, felajánlottunk részletfizetést, de mindig falakba vagy időhúzásba ütköztünk; és csak támadást kaptunk cserébe. Feljelentettek zsarolásért, bepereltek 500 millióra, de sehol nem jártak sikerrel. Nem nagyon értjük, hogy egy beismerő vallomás, egy ügyészi megrovás, és most egy elsőfokú elmarasztaló ítélet után Norbi még miben reménykedik? De persze értjük a túloldalt és az ő álláspontját, de egy felelős, törvénytisztelő ember, üzletember nem így viselkedik”

- nyilatkozott a Promotions-nek a tárgyalás után Papp Róbert, azaz Roberto Winny.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás