promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyennek hallják külföldiek a magyar nyelvet, nem csoda, hogy félnótás kecskének néznek minket
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen furának hallják a magyarok nyelvét a külföldiek.

A magyar a világ egyik legcsodálatosabb, ugyanakkor legnehezebb nyelve. Mi olyan sokféleképpen ki tudjuk fejezni magunkat, nagyon gazdag szókincsünk van, egyetlen szóra akár tucatnyi szinonimánk van - nem csoda hát, hogy ha valaki arra veszi a fejét, hogy megtanulja a magyart, akkor abba beleőszül.

Amikor mi döntünk úgy, hogy megtanulunk egy nyelvet, és először hallgatjuk a beszédüket, csak pislogunk, hogy mégis milyen nyelv ez, miről beszélhetnek, egyszerűen semmit sem tudunk kivenni belőle, csak értelmetlen és követhetetlen szóhányásnak hangzik.

Nos, biztosíthatunk mindenkit, hogy a külföldiek is pontosan ugyanezt hallják, amikor Magyarországra jönnek, csak nekünk még ott vannak az ékezetes betűk, a két-, és hárombetűs mássalhangzók, amiket szerencsétlenek nem ismernek és nem is tudnak értelmezni.

Elgondolkodtál már azon, hogy egy külföldi vajon mit hall, amikor a magyarok mellette beszélnek?

A sok E betű miatt nem csoda, hogy gyakran lekecskéznek minket, de a sok Ü, Ű, meg Ö, Ő miatt még ennél is cifrább bélyegeket ragasztanak ránk; ha például meghallják tőlünk, hogy sör, rögtön marslakónak néznek minket, mert hirtelen nem tudják, melyik bolygóról jöttünk.

A magyar nyelvből egyébként sokan csináltak már viccet: Jaroslav Hašek cseh író például előszeretettel csinált hülyét a magyarokból a műveiben. Hozzá kell tenni, hogy az író szerette Magyarországot és a magyarokat, tanulmányai befejezése után testvérével gyalogosan be is járta a monarchia magyarok lakta részeit.

Na, de hogy a külföldiek hogyan hallják a magyar nyelvet, az bekerült az 1933-as Funebrák című filmvígjátékba.

Az alábbi videóban parádés módon figurázzák ki a magyar nyelvet, és bizony lehet valóságalapja, talán tényleg ilyen értelmezhetetlen, komédiákba illő kitalált nyelvként hangzik - kicsit a Monty Python-t idézi meg az alábbi filmjelenet:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás