promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudomány teljesen értetlenül áll a méhkolónia bizarr viselkedése előtt: lehetséges, hogy a méhek keresztények?
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő videó egy görög méhésztől, alig akartuk elhinni amikor megláttuk.

Amikor az emberiség legnagyobb találmányairól van szó, gyakran sorolnak fel olyan modern technikai eszközöket, mint az internet vagy repülőgép - ezek valóban jelentős találmányok, de az igazi fundamentumokat más irányban kell keresnünk.

Nehéz lenne túlbecsülni viszont a földművelés és az állattartás jelentőségét: szép dolog a repülő, de megenni nehezen lehet. Az állattartás talán egyik legérdekesebb verziója a méhészet: sokak számára misztikusnak tűnik, hogy az emlősökhöz képest az evolucionisták által "primitívnek" titulált rovarok milyen elképesztő komplex társadalmi rendben élnek, és hogy mennyire kialakult metódusa van a méhek kontrollált tartásának.

A méhek tényleg elképesztő munkát végeznek, termékük, a méz, mesterségesen maximum méz-paródia állítható elő, a természet igazi csodája. Számtalan európai hagyomány "Isten madarainak" nevezi a méheket: van olyan magyar hagyomány, ami szerint a méhek Szűz Mária könnyéből és Krisztus véréből keletkeztek, és ismerünk olyan szláv legendákat, miszerint amikor Szent Péter kukacokat szedett ki Krisztus sebeiből, azok méhekként keltek ki. Sok legenda szól arról, hogy a méheket Isten teremtette, amit az ördög elirigyelt tőle, de ő csak legyet tudott teremteni.

A múlt embere tehát az isteni létrend egyik legszebb megnyilvánulásaként ismerte fel a méheket, és a méhészeknek természetesen védőszentjük is van, Szent Ambrus személyében.

Egy görög méhész élményei alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy az érzés "kölcsönös", és a méhek is hasonló áhítattal állnak a szentekhez.

Sidoros Timinis egy Athén melletti kisvárosban volt méhész, és egyik alkalommal szentképeket vitt a méhkaptárba - és a méhek a méhész legnagyobb csodálatára szabadon hagyták az ikonok arcát is testét, azokat nem építették be.

A gyakorlatot hosszú évekig folytatta, és minden évben ugyanaz az eredmény jutott: a méhek mindenhova kaptárt építettek, a képekre is, de a szentek arcát és testét mindig szabadon hagyták. Az alábbi videón megtekinthetők a méhész felvételei:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás