promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újra kell tanulnunk a KRESZ-t? Nagyszabású szakmai konferencián lengették be a gyökeres változtatásokat
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A jogosítvány megszerzése sokkal nehezebb lehet, mint eddig volt. 

Ebben a hónapban nagyszabású közlekedésügyi konferenciát tartottak az illetékes szervek minisztériumi szinti részvétellel, amin az Építési és Közlekedési Minisztérium képviselői mellett egyéb szakmai szervezetek is képviseltették magukat.

Az egyre sürgetőbb KRESZ-reformok a tavalyi évben az Árpád-hídon történt tragédia indította el: mint az a sajtót bejárta, két autós illegális gyorsulási versenybe kezdett az éjszakában, majd az egyik sofőr elvesztette az uralmát a jármű felett, és a karambol következtében egy ártatlan biciklis az életét vesztette.

A közlekedési szakemberek véleménye szerint átfogó reformokra van szükség, komoly intenzitású munka folyik a szabályok átdolgozásra, amiknek része lesz az elektromos rollerekre vonatkozó előírások kidolgozása, és több kerékpárosokra vonatkozó kitételt is módosítanának, valamint átírnák a jogosítvány megszerzésére vonatkozó feltételeket is.

A szabályok kidolgozásáért a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet felel, ők azonban még egyelőre nem közöltek konkrétumokat a fejleményekről.

A konferencián kiemelt téma volt az egyre nagyobb teret nyerő elektromos rollerek szabályozása, például maximalizálnák az ilyen eszközök lehetséges súlyát és sebességét.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete véleménye szerint a balesetek számának csökkentése érdekében változtatásra van szükség a képzési eljárásban: bár a pszichológia tesztet nem támogatják, de a vezetésoktatás és a vizsgáztatás minőségét reformokkal javítanák.

A Magyar Kerékpárosklub is benyújtotta saját KRESZ-módosítási javaslatait, és hangsúlyozták a kerékpározás gyerekkorban való oktatásának fontosságát. A két szervezet egyetértett abban, hogy a jogosítvány megszerzése ne csak az autók teljesítményétől függjön, hanem emberi tényezőket is bele kell venni.

A különböző változások valószínűleg két lépcsőben valósulnának meg, fokozatosan kerülnének bevezetésre, első körben az elektromos eszközökre koncentrálva, majd kiterjesztve az általános közlekedési szabályokra.

forrás: 24.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás