promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az átlag magyar agya azonnal ledobja az ékszíjat ha meghallja az okát: te tudod miért piros kék fehér a borbély cégére?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ minden táján ugyanazt jelenti: evidensnek tűnhet, de nem az, amire gondolsz.

Az utóbbi időben a városban járva nehéz volt nem észrevenni, hogy a fodrászkultúra megváltozóban van. eltűnőben vannak a "békebeli"-nek mondható fodrászüzletek, ahol például idősebb hölgyek búra alatt hajcsavaróval ülnek (egyfajta Gedeon bácsi-hangulat), ellenben indulni látszik egy újhullámos borbély-mozgalom.

Ezek a borbély szalonok sokszor mennek rá a maszkulin-energiákra az arculatuk megtervezésekor, és a szakállápolás is az alapszolgáltatások közé tartozik - bent dekorációs elemként sokszor whisky márkák plakátjai, motorok, gyakran van hűtő is, ahol meg lehet inni akár egy sört vagy üdítőt, és általában maguk a borbélyok is rendkívül jól nyírt, stílusos emberek.

A borbély szakma eredete régre nyúlik vissza: a férfi szakáll ápolásának már a múltban is ismerték a művészetét, bronz pengéket, amik alkalmasak lehettek ilyesmi feladatokra, találtak már 5500 éveset is.

Az ókori Görögországban és a Római Birodalomban is széleskörben elérhető volt a szolgáltatás, és ez a középkorban sem szűnt meg, sőt, a borbélyok "feladatai" bővültek: kisebb orvosi beavatkozásokat is elkezdtek végezni, például foghúzást vagy sebösszevarrást.

Ha ma valamelyik városban besétálunk egy borbélyhoz, a fogunkat egészen biztosan nem fogja tudni kihúzni, viszont jó eséllyel látni fogunk egy piros-fehér-kék színű, rúd alakú dekorációs elemet, ami a borbélyok tradicionális színkombinációjának tekinthető.

A miértjét ennek általában kevesen tudják - miért pont ez a három szín? Valamilyen oka kell, hogy legyen, és van is, bár eredetére többféle magyarázat is van.

A piros szín valószínűleg a vért jelentette: van olyan magyarázat, miszerint a piros jelentette a sebekkel foglalkozást, a fehér a fogakat, a kék pedig ha csak borotválni kellett. Más értelmezések szerint a borbélyok bevett praktikája volt a páciensből a vér kifolyatása gyógyítási szándékkal, míg a rúd azt a segédeszközt szimbolizálja, amit szorítani kellett a vérnyomás emeléséhez.

Mindenestre a borbélyszalonok ma már jóval kevésbé véres helyek, ahogy az az alábbi videón is remekül látszik:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás