promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különleges színű rendőrautót szúrtak ki az életfogytiglanra ítélt Portik Tamás tárgyalásán a felfegyverzett TEK-esek között
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sok rendőr sem tudja a különleges színkombináció okát.

A rendőrség kétségkívül az állam egyik legfontosabb szerve: bár mindannyian olvastunk már rossz rendőrségi történeteket, azért ha nem lenne egyáltalán, valószínűsíthető hogy igen gyorsan szörnyű, kaotikus helyzet alakulna ki.

Ezt az eszünkkel tudjuk, és mégis, sokan ösztönösen kicsit összerezzennek, hogyha az úton közlekedve rendőrautót látnak - automatikusan úgy érzi az ember, mindenre jobban oda kell figyelnie, akár még kisebb mértékű szorongást is okozhat.

A hagyományos, kék fehér rendőrautókat (Európában szinte mindenhol ez a színkombináció jellemző a rendőrségre, kivéve a németországi Bajorországban és Saar-vidéken, ahol zöld-fehér) mindenki ismeri, sok fiúgyermek megszállottan játszik a miniatűr rendőrautókkal.

Az utóbbi időben azonban a hagyományosnak mondható, ikonikus kék-fehér színű rendőrautók mellett megjelentek az ezüst-kék színű rendőrautók is, ahogy például ezen az alábbi friss videón látható, amelyik Portik Tamás tárgyalásán készült:

Egy ilyen szervezetnél, mint a rendőrség, semmi nem történik véletlenül, így nyilván az újfajta festésnek is oka meg: nem meglepő módon ez az ok a pénz, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Ha szignifikánsan olcsóbb lenne ezüst színűre fújni, már rég úgy csinálnák - az újraértékesítéskor jobb, hogyha ezüstszínű az autó, és nem fehér.

Az ötlet nem magyar, német tapasztalatokra épülve kezdték el bevezetni az itthoni rendőrgépjármű-parkban is a gyakorlatot. A HVG által megkérdezett rendőrök azt azért hozzátették (amellett, hogy nem mindenki tudta ennek az intézkedésnek az okát), hogy míg a német rendőrautókat átlagosan 3 évesen adják el, a magyarországi állományét ennél adott esetben jóval öregebben, amikor már nem olyan biztos, hogy sokat szám a szín.

Egykori rendőrségi autókat leginkább különböző árveréseken lehet beszerezni, az egyik legikonikusabb magyar rendőrautóból, a Lada Niva terepjáróból is értékesítettek már a lakosság számára.

forrás: hvg

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás