promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy Pompeji mellett felfedezett házban sötét titok derültek ki az ókori római életről: megdöbbentő részleteket tárt fel a régészcsoport
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ókori idill ide-oda, nem mindenkinek volt egyszerű az élet.

Mindössze egy rövid sétára Pompeji külső határától régészek egy csoportja felfedezett egy házat, ami minden valószínűség szerint rabszolgák számára volt fenntartva - szép emlékeként annak, hogy ókori Róma nem csak lakomákból és festői villákból állt.

A szobát a Civita Giuliana villában találták meg, Pompeji falaitól mintegy 600 méterre északra. Két ágyat tartalmazott, az egyiket matrac nélkül, két kis szekrényt, néhány szerszámot, valamint számos kerámiakorsót és vázát. Az egyik ilyen edényt az ágy alatt találták, és egy szerencsétlen patkány testét tartalmazta, amely a kutatók szerint valószínűleg a vulkán heves haragja elől bújt el, illetve két egér maradványait is felfedezték az építmény romjai között.

Az ókori római Pompeji városa i. sz. 79-ben pusztult el, amikor a Vezúv kitört, és több ezer embert ölt meg a városban és a közeli településeken, Herculaneumban, Oplontisban és Stabiae-ben. 

A kitörés Pompejit és a környező városokat több mint 6 méteres hamuval és egyéb vulkáni törmelékkel takarta be. Bármennyire is pusztító volt, évszázadokon át megőrizte a településeket, és hihetetlenül tiszta betekintést nyújt a mai kutatóknak az ókori Róma mindennapi életébe.

A rabszolgaság jelentős szerepet játszott a római világban - és ez alól Pompeji sem volt kivétel. Egyes történészek szerint a Római Birodalom lakosságának 10-20 százaléka rabszolga volt. Sokan fizikai munkásként és háztartási cselédként dolgoztak, de arra is van bizonyíték, hogy egyesek nagyfokú önállósággal rendelkeztek, és más rabszolgasorban élő embereket irányítottak, akiket vicarii néven ismertek.

Ez a legutóbbi felfedezés a helyszínen különösen jelentős, mivel a rabszolgák életét nem gyakran dokumentálják. A leleteket bejelentve az olasz kulturális minisztérium szerint a rágcsálókkal teli szoba megmutatja, hogy a pompeji rabszolgák milyen szűkös és higiéniátlan körülmények között éltek.

Hozzátették azonban, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szoba lakóit lakatokkal vagy láncokkal korlátozták volna, ami arra utal, hogy ezt a szolgasági rendszert inkább társadalmi nyomás és a hierarchia, mintsem fizikai korlátozások és erőszak tartotta fenn.

"Ami itt megmutatkozik, az a szolgaság társadalmi struktúrája, amely a szökéseket hivatott megakadályozni [...], mert nincs nyoma rácsoknak, lakatoknak és bilincseknek. Úgy tűnik, hogy az ellenőrzés elsősorban a szolgaság belső szervezetén keresztül történt, nem pedig korlátok és fizikai korlátok révén"

- magyarázta Gabriel Zuchtriegel, a Pompeji Régészeti Park igazgatója egy nyilatkozatban.

"Tudjuk, hogy a tulajdonosok különböző kiváltságokkal rendelkeztek, köztük a családalapítás lehetőségével, bár jogi védelem nélkül, hogy egyes rabszolgákat szorosabban a villához kössenek" 

- tette hozzá.

forrás: beniculturali.it

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás