promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ötezer éves levelet találtak agyagtáblába vésve, minden sora maga a szívszorító valóság
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megfejtették az üzenet tartalmát, a húsba vágó valóságot tudták meg belőle.

Hatalmasat megy mostanában a közösségi médiában egy többezer évvel ezelőtt, Babilonban, Mezopotámiában írt levél, amelyet egy diák küldött az anyukájának, leginkább azért, mert eléggé sokat elárul a mindennapokról és a néplélekről.

A levél, amelyet a diák Iddin-Sin írt anyjának, Zinűnak, az i. e. 18. századi Mezopotámia életéből ad egy kis ízelítőt. Iddin-Sin a levél megírásának idején távol volt anyjától. Ahelyett, hogy levélben közölte volna vele, hogy mi a helyzet, vagy talán még azt is, hogy hiányzik, Iddin-Sin inkább az anyját szidta ruházatának állapota miatt.

"Mondd meg Zinű úrnőnek: Iddin-Sin a következő üzenetet küldi" - állt a levélben a fordítások szerint. "Az istenek, Šamaš, Marduk és Ilabrat tartsanak meg téged örökké jó egészségben a kedvemért".

Az udvariaskodásokon túl, viszonylag hamar rátért a lényegre:

"Az itteni fiatal urak ruhája évről évre jobb lesz, de te hagyod, hogy az én ruhám évről évre rosszabb legyen. Sőt, kitartóan ragaszkodtál ahhoz, hogy a ruháim egyre szegényebbek és szűkösek legyenek. Abban az időben, amikor nálunk a gyapjú úgy fogy, mint a kenyér, te szegényes ruhákat csináltál nekem. Adad-iddinam fiának, akinek az apja csak az én apám segédje, két új ruhakészlete van, míg te még egyetlen ruhakészletért is vitatkozol velem".

Iddin-Sin, miután kifejtette a véleményét, ezután még egy utolsó nagy érzelmi csapást mért anyjára:

"Annak ellenére, hogy te szültél engem, és az anyja csak örökbe fogadta őt [Adad-iddinam fiát], az anyja szereti őt, míg te, te nem szeretsz engem!"

Az eset is bizonyítja, hogy bizony óvatosan az agyagtáblákra vésett üzenetekkel: sohasem tudhatjuk, mikor derülnek ki egy privát levelezésünk részletei. Egy másik kitűnő levélben - egy ősi vásárlói panasz - egy Nanni nevű férfi szidta egy Ea-nasir nevű rézszállítót, aki egy rövid levélben háromszor is közölte vele, hogy "megvetéssel bántál velem", és azzal fenyegetőzött, hogy a jövőben visszatartja a fizetést.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás