promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az orosz-ukrán háború a honfoglalók emlékét sem kíméli: páratlan magyar leletek vesztek oda a konfliktusban
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A háború nem csak emberéletet követel, a kulturális rombolás is felbecsülhetetlen.

Európában mostanában nehéz idők járnak: a 2014-ben kezdődött ukrán-orosz konfliktus 2022 februárjában nyílt fegyveres harccá eszkalálódott, ami azóta is velünk van. A világ "nyugati tömb"-ként emlegetett országai számos gazdasági szankciók vezettek be Oroszország ellen, ám ezzel inkább sikerült a kontinens gazdaságát kétvállra fektetni, mint Oroszországét - az ukránok egyre kimerültebbek, közben pedig már Európa vezető hatalmainak számító miniszterelnökei (Anglia, Németország) nyilatkoznak, miszerint könnyen elképzelhető egy háború Oroszországgal.

A háború minden fronton pusztít: mindkét oldal jelentős veszteségeket szenvedett már el a katona-állományában, az ukrán civil lakosság is a saját bőrén érzi a háborút, történelmi belvárosok lettek lebombázva, és múzeumok ürültek ki.

A háború magyar szempontból is tragikus: egyrészről nincs ország, amelyik örülne neki, ha a közvetlen szomszédságában fegyveres konfliktus zajlik, de ha ez nem lenne elég, még ott van a Kárpátalján élő magyar nemzettestvéreink sorsa, valamit a sok ezer Ukrajnából a háború borzalmai elől Magyarországra menekülők ügye, ami jelentős kihívást jelent a magyar szociális ellátórendszer számára.

A háborúnak van egy olyan aspektusa itt, amit kevesen vizsgálnak, nevezetesen, hogy a háború igen nagyrészt azon a földrajzi területen zajlik, amit egykor Etelköznek neveznek, és a magyarság számára kiemelt fontosságú terület volt a honfoglalás előtt:

Bár Etelköz földrajzi elhelyezkedése körül számos vita van, tekintve, hogy létezéséről elsősorban nem magyar feljegyezésekből hanem Nagy Konstantinosz bizánci császár feljegyzéseiből tudunk, az biztos, hogy a mai Ukrajna területén volt, Árpádék a Kárpát-medencei bejövetel előtt itt alakítottak ki központot, és például a híres vérszerződés megkötése is Etelközben történt.

A területen talált számtalan honfoglalás-korabeli magyar lelet is bizonyítja, hogy őseink egykor ezen a vidéken éltek. A helyzetet súlyosbítja, hogy az orosz hadsereg már bizonyítottan is kiürített több múzeumot is a térségben, amikben akár a honfoglaló magyarsághoz köthető tárgyak is lehettek: a 24.hu alapos videót forgatott a helyzetről, hogy a magyar őstörténeti kutatásokat hogyan befolyásolja az Ukrajnában dúló háború, amit IDE kattintva nézhetnek meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás