promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szürreális szilveszteri hagyomány terjed, asztal alatt evett szőlő hozza meg valójában a szerencsét az újévben?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szürreális szilveszteri hagyomány terjed, amely valóban létezik több országban is. 

Egyre több videó kerül elő a közösségi médiában arról, hogy sokan hogyan köszöntik az új évet, vagyis mi az a dolog, ami biztosan szerencsét hoz nekik. A legtöbb felvétel egy olyan szokásról szól, amely által az emberek az étkezőasztal alá bújnak és szőlőt esznek. 

A TikTokon terjedő szokás nagy részében azt mutatják be, hogy amikor beköszönt az új év gyorsan esznek 12 szőlőszemet, ami végül szerencsét hoz. De valóban létezik ez a szokás vagy az internet által felkapott dologról van szó? 

Elsőre szürreálisnak hangozhat, de valóban létezik ez a babona, Spanyolországban, amikor éjfélt üt az óra, pontosan 12 szem szőlőt kell elfogyasztani, annyit, ahányat üt az óra. De ez a helyzet a többi latin nemzetiségnél is, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ám ennek nem csak a szerencséhez van köze, így megtudhatjuk, hogy milyen lesz az évünk: a 12 szőlőszem a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

Ezt a spanyol szokást hivatalosan 1909-óta jegyzik, ebben az évben ugyanis rendkívül jó szőlőtermés volt az ország két délkeleti tartományában. A gazdák azonban nem örülhettek sokáig, mert a francia felvásárlók egyszeriben visszamondták az éves előjegyzett rendelésüket. A Spanyolban Otthon oldala szerint tehetetlenségükben a gazdák elkezdték ingyen szétosztogatni a szőlőt, hogy mihamarabb megszabaduljanak a nyakukon maradt terméstől.

Ekkor már pár éve divat volt az éjféli szőlőevés, ami alapján a kereskedőnek az az egyszerű ötlete támadt, hogy a fürtökről leszedett szemeket 12-ével csomagolják ki, majd így adják el azokat. Ez annyira jól sikerült, hogy az egész országban sikerült eladni a szőlőt, innen terjedt el a hagyomány. Ma már persze előre csomagoltan bárhol meg lehet venni a szemeket, még konzervekben is eladják. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás