promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindened oda lehet ha nem figyelsz eléggé: ezt csináld, ha tűz ütne ki az otthonodban karácsonykor
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mutatjuk, hogyan kerülheted el, hogy pánik törjön ki karácsonykor.

Bizony minden évben komoly fejtörést okoznak a tűzoltóknak a karácsonykor kigyulladt égősorok, fenyőfák vagy konyhai berendezések. Néhány egyszerű tippel azonban egyszerűen elkerülheted ezeket a baleseteket, mutatjuk is hogyan!

Korábban leginkább a legnagyobb tűzveszélyt a karácsonyfán elhelyezett gyertyák okozták, manapság azonban inkább a rossz minőségű égősorok miatt lehet baj. 

A karácsonykor és az azt megelőző időszakban gyújtott gyertyák kigyulladásának megakadályozásához az a legfontosabb, hogy csak olyan gyertyát készítsünk vagy vásároljunk, aminek az alján található egy úgynevezett gyertyatüske is, ami megakadályozza, hogy ha az esetleg leég a többi díszre terjedjen a tűz.

Ez mellett azonban az sem mindegy, hogy a gyertyatartókat és az apró teamécseseket a lakás mely részén helyezzük el. Semmiképp sem szabad őket az ablakba tenni, mert könnyen meggyújthatják a függönyt, és lehetőleg asztal szélére se helyezzük őket, mert könnyen leverhetjük őket.

Szintén problémás lehet a csillagszóró is.

A kellemes gyertyafény mellett a csillagszóró is a karácsonyi hangulat része, de sajnos ez sokszor okozhat balesetet.

A legjobb megoldás ha egyáltalán nem helyezzük fel a karácsonyfára, azonban ha mégis ott gyújtanánk meg, figyeljünk arra, hogy kifelé álljon, és ne érjen hozzá az ágakhoz és a díszekhez.  A legbiztonságosabb az, ha szőnyegtől, asztalterítőtől, pokrócoktól és csomagolópapíroktól távol gyújtjuk meg a csillagszórót.

Karácsonyi égősorok

Sajnos a karácsonyi dekorációhoz szorosan kapcsolódó égősorok is okozhatnak károkat. A legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy az égősorokat mindig megbízható helyről vásároljuk meg, és ha nem szerepel rajta a CE jelzés (ami azt jelenti, hogy megfelel az európai biztonsági előírásoknak), akkor inkább ne vásároljuk meg.

Miközben díszítjük a karácsonyfánkat figyeljünk rá, hogy az izzók mindig kifelé álljanak, a beltéri égősorokat pedig ne használjuk kinti környezetben. Ha mégis megtörtént a baj, az elektromos tüzet sose próbáljuk meg vízzel eloltani, először mindig áramtalanítani kell.

Hova helyezzük a karácsonyfát?

A karácsonyfa biztonságos elhelyezése szempontjából lényeges, hogy semmiképp se az ajtó mellé tegyük le, mert ha véletlenül meggyulladna, elzárhatja a menekülőútvonalakat. A tűz megelőzése érdekében pedig helyezzünk elérhető közelségbe egy pohár vizet és egy pokrócot, és sose hagyjuk őrizetlenül a gyertyákat.

Ebből is látható tehát, hogy néhány óvintézkedést betartva igazán megkönnyíthetjük magunknak a karácsonyi ünneplést és elkerülhetjük az ilyenkor előforduló veszélyes helyzeteket.

Ha érdekel a téma, az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz a biztonsági óvintézkedésekről:

 

Forrás: Online-Fenyő

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás