promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a Tesco és a Spar neve valójában? A magyarok többsége ledöbben a válaszok hallatán
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is gondolnánk, hogy valójában mit jelenteken az üzletláncok nevei, ahol a napi bevásárlásainkat végezzük. 

Nap, mint nap vásárolunk az üzletekben, de vajon tudjuk, hogy mit is jelentenek a neveik? A Lidl például hosszú történelmi múltra tekint vissza, egészen 1930-ig kell visszamennünk az alapításához. Ekkor Joseph Schwarz megnyitotta élelmiszer nagykereskedését, majd nem sokkal rá társult a Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co. gyümölcs-nagykereskedéssel. Később Dieter Schwarz folytatta a vállalkozást, majd Ludwig Lidl-től megvásárolta a márkanevet. Az Aldi eredete pedig 1913-ig vezethető vissza, a név pedig onnan jön, hogy a vállalkozás neve Albrecht Diskont lett a családnév után, majd 1950-re a Ruhr-vidéken már 13 üzlettel rendelkeztek.

De mi a helyzet a Spar és a Tesco üzletekkel?

A Privátbankárírt róla, hogy a Tesco név a T. E. Stockwell tea-szállító partnernek és az alapító Cohen nevének összevonásából származik. A céget 1919-ben alapították, a létrehozó nem volt más, mint a brit légierő zsidó származású pilótája. 21 évesen mindössze 30 fontból kezdett bele a vállalkozásba. Eleinte nem önkiszolgáló volt, hanem élelmiszereket árult az alapító a londoni  piacon, majd csak a Második Világháború után futott fel.

A Spar ennél egy bonyolultabb helyzet, nem beszélve arról, hogy sokan azt gondolják, hogy a név a német sparen, vagyis spórolni szóból ered. Ám ez egyáltalán nincs így, a név ugyanis egy holland kereskedők szövetségéből jött létre, vagyis a „Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig“ neveit olvasztották egybe. Ez magyarul annyit jelent: Kitartó együttműködéssel mindenki rendszeresen profitál.

Az így megszületett De Spar kifejezés, a fenyőt is jelenti, épp ezért lett az élelmiszer-üzletlánc logója is egy fa, ami a mai napig megtalálható a boltok feliratán. Ám az is igaz, hogy a spar vagy spaar szótő sok germán nyelvben a spórolást jelenti, így könnyű dolguk volt a Spar mottójának kialakításában. Vannak olyan országok, ahol még mindig Despar vagy Hotspar a neve, például Olaszország vagy Japán, a legtöbb helyen azonban már csak Sparként vagy Intersparként hívják. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás