promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több millió magyar kapta meg ezt a gyanús üzenetet karácsony előtt, mindened oda lehet, ha rákattintasz erre a linkre
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon kell figyelni az internetes rendeléseknél.

Már csak egy hét és itt a karácsony, az utóbbi években pedig a legtöbben az ajándékokat inkább online rendelik meg a boltokban való tolongás helyett. Ezt azonban előszeretettel használják ki a csalók, így nem árt vigyázni ha gyanús üzeneteket kapunk az állítólagos csomagrendelésünk kapcsán.

Bizonyára még mindig jó páran várunk arra, hogy megérkezzen a rendelésünk, a csalók pedig pontosan ezt használják ki. Nem is csoda, hogy így karácsony előtt egy ezzel kapcsolatos átverés kezdett el terjedni futótűzként. A gyanús üzenetet pedig jómagam és több ismerősöm is kézhez kapta az elmúlt napokban.

A telefonszámokra küldött üzenetben a következő utasítás olvasható:

[Postai információ]: Az Ön expressz küldeménye megérkezett az átrakóállomásra, de nem kézbesíthető, mert a cím nem egyértelmű vagy hiányos. Kérjük azonnal kattintson a link címére! Az információk frissítése után újra kiszállítjuk!

Amennyiben a fent olvasható üzenetet te is megkaptad, semmiképpen se kattints a benne található linkre, ez ugyanis teljesen egyértelműen csalásra utal. Valószínűleg vagy adathalászatról, vagy egy veszélyes vírusról lehet szó, ami nagyon komoly károkat okozhat az életünkben.

De miből ismerhetjük fel, hogy az üzenet nem valódi?

Miután sokan rendelünk online ajándékokat így karácsony előtt, eléggé megzavarhatja az embert egy ilyen üzenet. Ha ugyanis valaki azon izgul, hogy megérkezik-e időben a csomagja, igen könnyen rákattinthat a gyanús linkre, már-már reflexből is. Ha azonban csak a fenti üzenetet nézzük láthatjuk, hogy a megfogalmazása igen magyartalannak tűnik, a Magyar Posta, vagy a különböző ismert kiszállító cégek ugyanis nem szoktak átrakóállomásra vagy rossz címre hivatkozni, sőt ha valami probléma van a csomagunkkal azt inkább telefonhívással jelzik.

Amennyiben ilyen és ehhez hasonló üzeneteket kapsz, a linkekre semmiképpen se kattints rá, ha pedig a szöveg gyanúsnak tűnik azonnak jelentsd azt az okostelefonodon, mert így a csalásra használt telefonszám azonnal tiltólistára kerül másoknál is. A csomagunkról pedig a rendelés után kapott visszaigazoló emailben olvasható elérhetőségeken lehet érdeklődni.

Ha kíváncsi vagy, hogyan próbálják meg átverni az embereket a csalók így karácsony előtt, nézd meg az alábbi videót és még többet megtudhatsz a leggyakoribb módszerekről!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás