promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feltalálták a motoros mozgó vécét, amivel végre az utcán is elvégezhetjük nagydolgunkat
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van, aki szereti biztonságban érezni magát, ha épp nincs egy nyilvános mosdó a közelben. Maximum nekik lesz ez megoldás. Vagy talán még sem? 

Az őrült találmányok kora egyáltalán nem ért véget. Komolyabbnál komolyabb dolgok pattannak ki az emberek fejéből és persze nem ritka, hogy a fele nem használható ezeknek, de legalább jót derülhetünk rajta.

Ami a mosdó használatot illeti, évszázadok óta foglalkoztatja az embert, hogyan tudná privát és nyugodt körülmények között elvégezni úgy a dolgát, hogy az higiéniai szempontból is megállja a helyét. Ezt írta felül egy férfi, aki Amerika egyik városának gyorsétterme elé egy motoros, mozgó WC-n ülve érkezett. Igen. A nadrágját is letolta.

Hogyan találták fel a WC-t?

A WC, vagyis a vízöblítéses WC, az egyik legfontosabb találmányok közé tartozik, ami jelentősen megváltoztatta az életünket és a higiéniai szokásainkat. A WC koncepciója és működése már az ókori civilizációkban is jelen volt. Az ókori rómaiak például használtak vízöblítéses rendszereket, amelyek a városukban kiépített csatornarendszerbe vezették a szennyvizet. Azonban ezek a rendszerek nem voltak olyan hatékonyak és elterjedtek, mint a mai modern WC-k.

A modern WC feltalálása a 19. századra tehető. Az első olyan WC-t, amely hasonlított a mai WC-kre, 1775-ben Sir John Harington, egy angol feltaláló tervezte és építette. Azonban ez a találmány nem vált népszerűvé és nem terjedt el széles körben.

A WC igazi áttörése azonban a 19. század közepén következett be. Ekkoriban a higiéniai viszonyok sok városban és településen rendkívül rosszak voltak. A szennyvíz és a szilárd hulladék kezelése problémát jelentett, és a fertőző betegségek terjedésének fő forrásai voltak.

Ebben az időszakban több feltaláló is dolgozott a WC fejlesztésén. Az egyik legismertebb közülük Thomas Crapper, egy angol vízvezeték-szerelő volt. Ő tervezte és fejlesztette ki a modern WC-t, amelyet a közönség nagy érdeklődéssel fogadott. Crapper WC-je innovatív volt, mivel tartalmazott egy vízöblítéses rendszert és egy lezárható csatornarendszert, amely lehetővé tette a szennyvíz biztonságos eltávolítását.

A technológia azóta tovább fejlődött, és számos különféle WC típus létezik, például a csésze alakú WC-k, a falba süllyeszthető WC-k és az ökológiai szempontból fenntartható WC-k.

A motoros WC viszont egy abszolút új találmánynak számít. Az amerikai úriember késésben volt a munkából és akkor jutott eszébe, milyen szerencsés lenne, ha csak ráülne a mosdóra és elszállítaná oda, ahová szeretné. Csupa időspórolás, nem?

A róla készült riportot itt lehet megnézni:

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás