promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Utód nélkül maradhat III. Károly? A teljes brit királyi vérvonal kihalhat egy különleges szabály miatt
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van egy szabály, amely mindent felülír az utódlási rendben.

III. Károly király édesanyját, II. Erzsébet királynőt követte a brit trónon az uralkodónő tavaly szeptember 8-án bekövetkezett halála után. A brit alkotmány értelmében a következő uralkodó már abban a pillanatban kerül a trónra, amikor elődje meghal, ám van egy szabály, amely mindent felülírhat az öröklési rendben.

Az utódlási szabályok szerint, amelyek többsége több száz évre nyúlik vissza, a korona először az uralkodó legidősebb gyermekére száll át, majd a sort a születési sorrend és a fennálló uralkodóhoz való közelség határozza meg.

E szerint tehát most Károly legidősebb fia, Vilmos herceg a trónörökös, őt követi Vilmos legidősebb fia, György herceg, majd kisebbik gyermekei, Sarolta és Lajos.

Harry herceg, Károly kisebbik fia pedig csak ő utánuk következik a sorban.

Ám vannak kivételek e szabályok alól, amelyeket az 1689. évi úgynevezett Bill of Rights és az 1701. évi rendezési törvényben rögzítettek.

Ez utóbbit azért fogadták el, hogy biztosítsák a protestáns utódlási vonalat, és kizárják, hogy egy római katolikus hittel rendelkező személy valaha is uralkodóvá váljon. Ez pedig azt is megköveteli az uralkodótól, hogy esküdjön fel az angliai és a skót egyház fenntartására.

Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben Károly király bármelyik örököse áttérne a katolikus vallásra, nem foglalhatná el a trónt a jelenlegi szabályok szerint.

A 2013-as koronatörvényben később úgy módosították ezeket a szabályokat, hogy megszüntették a férfi központú utódlási rendszert, ami azt jelentette, hogy a fiatalabb fiú legyen az uralkodó, megelőzve a nővérért. Így tehát az első szülött gyermek, akár férfi, akár nő örökli elsőkörben a trónt.

S bár az uralkodó maga csak protestáns lehet, a párja lehet római katolikus vallású, ám a házassághoz minden esetben az uralkodó külön engedélyét kell kérni. 

Ezek után pedig nézzük a jelenlegi utódlási vonalat:

1) Vilmos herceg,

2) György herceg,

3) Sarolta hercegnő,

4) Lajos herceg,

5) Harry herceg,

6) Archie herceg (Harry fia),

7) Lilibet hercegnő (Harry lánya,

8) András herceg (Károly estvére),

9) Beatrix hercegnő (András legidősebb lánya),

10) Sienna Mapelli Mozzi (Beatrix lánya).

(Forrás: Reuters)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás