promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Népszerű magyar fa termését kóstolta meg a 14 éves fiú, ez volt az utolsó dolog amit életében evett
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2011-ben az év fájának választották országunkban a gyilkos "finomságot".

Tragikus történet rázta meg mostanában egy kisváros lakóit. A szomorú eset egy autista kisfia halálával végződött, pedig csak egy ártatlan apa-fia sétának indult. A gyermek mindössze 14 éves volt, és egy növény bogyóinak az elfogyasztása után esett holtan össze.

A tiszafa megtalálható Európában szinte mindenhol, de Ázsiában is őshonos több országban. A gyermek súlyos autizmusban szenvedett, és nem közvetlenül a bogyók elfogyasztása után, hanem már este, a szobájában esett össze - mikor rátaláltak a szülei a fennakadt szemű fiúra, azonnal mentőt hívtak, akik gyorsan ki is értek a helyszínre, és kórházba szállították a fiút.

Bár mindent megtettek a gyerek megmentéséért, sajnos hiábavaló volt az erőfeszítés, még aznap éjjel elhunyt a fiú. Mivel a halálához vezető események nem voltak egyértelműek, később toxikológiai vizsgálatnak is alávetették a holttestet, és megállapították, hogy a fiatal fiú halálát tiszafa-bogyó mérgezés okozta.

A szülőket rendkívül megrázta a dolog, és megdöbbentette őket, hogy a parkban semmilyen tábla nem figyelmeztetett a növény fogyasztásának veszélyeire. A város képviselői közötti eszmecserét követően vita alakult ki, hogy kihelyezzenek-e figyelmeztető táblákat a parkban - a táblák ellenzői azzal érveltek, hogy amennyiben kiírják, hogy a növény bogyóinak fogyasztása halálos, az majd odavonzza az öngyilkos-hajlamú embereket, és így megnövekedik az öngyilkosságok száma.

Ez végül elég erős érvnek bizonyult, és a táblákat azóta sem helyezték ki. A tiszafa már az ó- és középkorban is ismert volt, akkoriban íjat készítettek belőle. Magyarországon 2011-ben az év fájának választották, hazánkban őshonos helyein végveszélyben él.

Az eset Angliában, Manchesterben történt - érdekesség, hogy a tiszafa mérgező volta valószínűleg része az angol folklórnak, szimbolikus, hogy J.K Rowling regényében, a Harry Potterben a rengeteg varázsló haláláért felelős főgonosz varázsló varázspálcája tiszafából készült. A növény egyébként valóban nagyon szép látványt nyújt:

forrás: The Sun

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás