promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A növények kétötödét kihalás fenyegeti
Borítókép:  YOICHI HAYASHI / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A brit Királyi Botanikus Kert jelentése igen aggasztó képet fest. Mint a tudósok rámutatnak, a világon élő növények kétötödét kihalás fenyegeti.

A brit Királyi Botanikus Kert számolt be arról a jelentésről, amely kétszáz tudós bevonásával készült, s a világ növényeinek és gombáinak állapotát összegzi, az eredmény pedig nem épp örömteli. Mint a jelentésből kiderül,

a világon élő növények kétötödét kihalás fenyegeti. Ráadásul a fajok kihalásának veszélye nagyobb, mint korábban gondolták. Ebben olyan okok játszanak közre, mint például fajok élőhelyének szűkülése. 

A kutatók versenyt futnak az idővel, minél több fajt igyekeznek meghatározni, mielőtt végleg eltűnnének, mivel a növények óriási lehetőségeket rejtenek a gyógyításban, energiatermelésben és táplálékként. Az MTI által szemlézett jelentésből kiderül, eltűnőben van a növények és gombák felhasználásának lehetősége az olyan globális problémák megoldására, mint az élelmiszerbiztonság vagy a klímaváltozás.     

„A kihalás korában élünk. Rendkívül aggasztó a kép és sürgős beavatkozásra van szükség. Vesztésre állunk az idővel vívott küzdelemben, mert a fajok gyorsabban tűnnek el, mint ahogy képesek lennénk azonosítani őket. Pedig sok közülük fontos szerepet játszhatna például a gyógyításban, és mondjuk egy újonnan jelentkező vagy a jelenlegi pandémia elleni küzdelemben” –

mondta Alexandre Antonelli, a botanikus kert tudományos igazgatója.

Az összegzés rámutat:

  • több mint 7000 ehető növényt lehetne a jövőben élelmezésre használni;
  • 2500 olyan növény él a Földön, amely millióknak szolgálhatna energiaforrásul, eközben hat növényt használunk erre a célra.

A jelentés azt megállapította, hogy a gyógyításra használt növények közül 723 került a kihalás szélére, sok azért, mert a világ egyes térségeiben túl sokat takarítanak be belőlük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás