promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hosszú és boldog életet akarsz? Ebben a magyar városban a legjobbak az esélyeid
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Eurostat friss tanulmányából kiderült, várhatóan hol élnek a leghosszabb ideig, a férfiak és a nők között is nagy különbségek vannak.

Az Európai Unió statisztikáival foglalkozó Eurostat nemrégiben publikálta legutóbbi felmérésének eredményeit, melyben az unió országainak átlagos várható élettartamát vizsgálták. A 242 régióra osztott adatokból Magyarországra vonatkoztatva is érdekes eredmények születtek.

Romló adatok

A közelmúltban a várható élettartam nagyjából egyenletes ütemben emelkedett az Európai Unió egész területé, egészen 2019-ig. Ez a szám azonban 2020-ban és 2021-ben is csökkent, aminek az okára nem tér ki a tanulmány, de talán a koronavírus okozta pusztítás is közrejátszik benne.

81,3-ról 80,1-re esett vissza a várható teljes élettartam, ha pedig külön választjuk a nőket és a férfiakat, akkor a nők átlagosan 5,7 évvel tovább élhetnek. A nők várható élettartama 82,9 a férfiaké 77,2.

Férfiak és nők közötti különbségek

A nemek között mindig is megfigyelhető volt valamennyi különbség a nők javára. A legnagyobb különbséget Lettországban mérték, ahol

egy nő majdnem 10 évvel élhet többet, mint egy férfi.

Egész pontosan 9,8 évvel volt magasabb a várható élettartam. A legkisebb különbséget egy távoleső francia régióban mérték, ahol a nemek közti különbség mindössze 2,3 év volt.

Itt élnek a legtovább az emberek

A nők születéskor várható élettartama Madrid és környékének a régiójában a legmagasabb, 88,2 év, de az élvonalban is szinte csak spanyol régiók találhatóak.

A férfiaknál egy Finnországhoz tartozó autonóm szigeten számíthatnak a legmagasabb életkorra, 82,8 évre, azonban itt is nagyon jól szerepelnek a spanyolok, mivel a dobogó másik két fokát 82,2-es és 81,9-es értékkel ugyancsak spanyol régiók, Madrid és Navarra körzete foglalja el. Úgy tűnik Madridban valamit nagyon jól csinálnak.

Magyar helyzet

Magyarországon a budapesti nők élnek várhatóan a legtöbbet, 79,5 évet. Második helyen a Nyugat-Dunántúl, 78,4 évvel, majd Pest vármegye 78,2-es értékkel.

A férfiaknál ugyanezt a sorrendet lehet megfigyelni 73,6, 72, illetve 71,6 várható élettartammal. Az országon belül azonban kirívóan nagy különbségek vannak, a férfiak várható élettartama Észak-Magyarországon csak 68,2 év, ami nagyon alacsony szám. Sajnos senki sem él örökké, mert az emberi testnek megvannak a maga korlátai. Ha jobban is érdekel, hogy mik ezek a korlátok, nézd meg ezt a videót:

(Forrás: Economix)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás