promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felháborító pofátlanság történt a kasszánál az egyik szupermarketben, kiborultak a vásárlók
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A pofátlanságnak is van azért határa, erre azért csak nagyon kevesen számítottak.

Csak a napokban találkoztam ezzel a hírrel, miszerint egy önkiszolgáló automata borravalót kért a vevőtől. Én is elég felháborítónak tartom, de mielőtt belekezdenék a lényegbe, hadd jegyezzem meg, hogy egyébként is falra mászok az önkiszolgáló automatáktól, amik egyre több helyen ütik fel a fejüket.

Valójában egészen fojtogató érzés, hogy hogy az emberi interakcióknak már ezt a szeletét is lassan felszámolják.

Ma már nem kell találkoznod a barátaiddal, mert ott a Facebook, a Messenger meg a videó chat. Kollégákkal sem kell feltétlenül találkozni, mert megoldhatod a home office-ból is a munkát, ami egyébként minden, csak nem rendes otthoni iroda, én legalábbis a nappaliból dolgozom ilyenkor, ami elég zavaró tud lenni, ha még a család is otthon van.

Moziba se kell menni, mert nézhetsz Netflixet meg Disney+-t a kanapédon is. Randevú? Ugyan már, majd a Tinderen jobbra húzol valakit, a szexről meg akkor már ne is beszéljünk.

Valójában ez egy óriási átverés.

Kit érdekel, hogy mi mennyire gyors vagy költséghatékony, ha közben teljesen elválaszt az emberektől, és rombolja a szociális készségeinket? Nem szoktam filozófiai mélységű eszmefuttatásokat folytatni a sokszor igencsak unott, leterhelt és fáradt kasszásokkal, de az ott akkor is egy emberi interakció, amit most gépekkel váltanak fel.

Miért tennék ilyet, miért nem adjuk meg egymásnak ezt a minimális tiszteletet sem?

Én is kasszáztam már, tudom hogy nem egy álommunka, de akkor is rengeteget számít, hogy emberek vesznek-e körül. Ha nem vigyázunk, a végére az egész világ egy nagy robotizált önkiszolgáló automata lesz, mint a Wall-E-ban, vagy a kevésbé emlékezetes Bruce Willis moziban, a Hasonmásban, ahol mindenkinek a szebb és jobb "burka" éli a valódi emberek életét, amíg ők vegetálnak. Megöli őket a kényelem, nézz csak bele:

Újabban a McDonalds-ban fárasztanak ezzel az önkiszolgálós hülyeséggel, de én csakazért is embertől szeretek rendelni, ráadásul vicces, de mivel mások nem gondolnak erre, általában hamarabb sorra is kerülök. Nem ezerszer egyszerűbb elmondani, mit kérsz, mint szerencsétlenkedni az érintőképernyővel?

És akkor jön ez a sztori, hogy egy reptéri szupermarketben valami bugyuta gép borravalót kért a vevőtől.

A pofátlanság netovábbja azoktól, akik úgy gondolták, hogy ez helyes, a Reddit népe nem véletlenül tartotta rendkívül felháborítónak, hogy még ők fizessenek, amiért a kasszás munkáját végzik. A borravaló egy emberi gesztus, valamilyen figyelmességet igyekszünk vele díjazni, és egyébként is folyamatos vita tárgya, hogy ha valakinek adunk borravalót, akkor másnak miért nem - lásd például a Kutyaszorítóban vonatkozó jelenetét, amit ide is belinkelek:

Ezen lehet ugyan rugózni, de hogy gépeknek nem adok borravalót, az fix. Mire költi? Vesz magának új alkatrészeket? Fenéket, a tulaj zsebét tömöm csak ezzel, aki megspórolta az emberi munkaerőt, ami egy ördögi körforgás kezdete. Mert a végén mégis ki fog vásárolni és miből, ha mindenhol gépek váltanak le bennünket, és mi legfeljebb a karbantartásukra leszünk alkalmasak?

Kösz nem, kérem vissza az igazi életünket!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás