promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogyan haltak ki a dinoszauruszok, ez újra írhatja a történelmet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Legjobb tudomásunk szerint egy óriási becsapódó aszteroida okozhatta a dinoszauruszok kihalását. Most ez a tény megdőlni látszik az új kutatások fényében és kiderül az igazság.

Meghökkentő hír rázta meg a tudományos világot! Amennyiben alátámasztják az új feltevéseket, akár a történelemkönyveket is újraírhatják. A dinoszauruszok 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása talán mégsem az aszteroida ütközésének volt köszönhető, hanem a kihalásban az ütközés után kilövellő kőtörmelékek játszhattak fontos szerepet. Egy briliáns tudóscsapat, vezetőjük a Belgium Királyi Csillagvizsgáló, felfedezte, hogy a porlasztott kő részecskéi bejutottak a Föld légkörébe, megakadályozva a növények friss oxigént termeljenek és tovább növekedjenek.

Az új modellezés szerint a kilövelt kőmennyisége elképesztően nagy, körülbelül 2000 gigatonna volt, ami meghaladja az Everest tömegének 11 szeresét.Sőt, akár 15 évig is a légkörben maradhatott, létrehozva egy globális, nukleáris tél jellegű katasztrófát. Ennek következtében a növények elpusztultak, és sok növényevő faj éhhalálához vezetett. Így vette kezdetét a rettenetes tömeges kihalás, amelyben a Föld élőlényeinek 75 százaléka eltűnt.

Az elmúlt időszakban a vezető elmélet az volt, hogy az aszteroida kitörésekor keletkező kén vagy a világméretű tűzvész közben keletkező korom egy sötét telet idézett elő, amelyben csak néhány szerencsés túlélő maradt életben. Azonban a friss kutatás eredményei, amelyeket hétfőn tettek közzé, az óriási porfelhő okozta ütközési telet állítják ismételten bizonyítékként.

Bár a kráter mintegy 1865 mérföldre található, a helyszínen megtalálták az aszteroida ütközését követő időből származó néhány lenyűgöző leletet. A kutatók szerint a por részecskéi körülbelül 0,8 és 8,0 mikrométer közötti méretűek voltak, ami pont megfelelő ahhoz, hogy akár 15 évig is a légkörben lebeghessenek.

Forrás: Daily Mail Online 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás