promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legundorítóbb műtétjével megmenthető a látás, olyan testrészedet építik be a szemedbe amire álmodban sem gondolnál és alig vállalja orvos a világon
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orvostudomány története tele van furcsa műtétekkel és kísérletezéssel. Ebben a cikkünkben az egyik legritkább és legkülönlegesebb látás-helyreállító módszernek járunk  utána.

Oszteo-odento-keratoprotézis - bonyolult név. A latin nyelv elterjedtsége is ismertsége napjainkra meglehetősen megkopott. A protézis szó ismerősen cseng, a "dento" szócskával néha találkozhatunk fogkrémmárkák elnevezésében, a név alapján valamiféle fogászati eljárásra tippehelhetnénk.

Nagyon messzire nem járunk az igazságtól, a bonyolult névvel illetett bonyolult eljárásnak valóban van köze a foghoz. A műtéttel azonban nem fogászati problémát, hanem szemészetit kezelnek. Vannak olyan ritka, és autoimmun kétoldali szemfelszíni betegségek, amik olyan mérvű látásromlást okoznak, hogy a páciens teljesen el is veszítheti látását.

Az oszteo-odento-keratoprotézis áltálában akkor merül fel, ha már minden gyógyítási módot kipróbáltak, és nem vált be semmi. Az eljárást a '60as években fejlesztette ki egy olasz orvos, bizonyos Benedetto Strampelli, és egy másik szintén olasz orvos,  dr. Falcinelli tökéletesítette.

Sci-fi filmbe illő, de létező dolog: kiműtik a páciens egy fogát (hogy még hihetetlenebb legyen az egész, konkrétan a beteg SZEMfogát), abba egy speciális lencsét helyeznek, és kvázi behelyezik a szeme helyére. A csontnál ellenálóbb anyagot mesterségesen is nehéz előállítani, és az autoimmun betegségben szenvedőknek sem kell a kilökődéstől taratni, az anyag amiből az implantátum készül ugyanis nem másból, mint a beteg saját testéből való. Nagy áldozat, de fogból ideális esetben több áll az ember rendelkezésére, mint szemből.

A műtét rendkívűl bonyolult, nagy felkészültséget igényel. Két szakaszban történik, a két fázis közt 4-6 hónap telik el, egy ülés 6-8 óráig tart. Az első szakaszban kiműtik a fogat némi állcsonttal együtt, a gyökér eltávolítása után megfelelő vastagságúra csiszolják, belehelyezik a lencsét, és az így elkészített implantátumot bevarrják a páciens szájüregéből kiszedett bőrdarab segítségével a végleges helyével ellentétes oldalon lévő szemüreg alatti zsebbe. A következő 4-6 hónapban a beteg semmit nem lát, mivel a bőr teljesen eltakarja a szemét, ám ez a várakozási idő nagyon fontos az eljárás során: ez alatt az idő alatt a fog saját lágyszövetet növesz, és beindul a páciens szeme felett lévő lágyrészben a keringés is beindul.

A második szakaszban a fogat kiemelik a bőrzsebből, a szemet eddig fedő bőrt óvatosan visszahúzzák, és a szemgolyó teljes elülső részét eltávolítják, a procedúra ezen része visszafordíthatlan. Ezután a fogat beültetik, és a maradék bőrt visszavarrják rá, egy kis lyukat hagyva rajta a lencsének. Amennyiben a műtét sikeres volt, a kialakult keringésnek hála az agy elkezdi feldolgozni az új retinára érkező képeket, a beteg visszanyeri látását.

Sikertelen műtét esetén a látásvesztés 100%-os. Egy ilyen bonyolult műtétnél mindig léphetnek fel előre nem látott komplikációk, ám az eddigi legnagyobb, 181, az eljárásnak alávetett betegre kiterjedő vizsgálat során 93,9%-os sikerességi arányt mutattak ki, 18 éves követés után is 85%-os valószínűséggel maradt meg a látás. Az oszteo-odento-keratoprotézis költségei magasak, 55.000 dollár körül áll meg a számláló.

Ennek, és az erre szakosodott orvosok alacsony számának (a 67,3 millió lakosú Nagy-Britanniában például jelenleg EGY darab orvosnak, bizonyos Dr. Christopher Liunak van engedélye a műtét elvégzésére) köszönhetően nem végeznek nagyszámú beavatkozást a világban, még általában csak legutolsó megoldásként merül fel amúgy is ritka betegségek kezelése esetén.

A videót csak saját felelősségre indítsd el, mivel az eljárás gyakorlatilag csodaszámba megy, a végeredmény azonban horrorfilmbe illő:

A szaruhártya-vakság elleni egyik legérdeksebb védekezés a jövőben talán jobban is elterjedhet, a eljárás érdekes metszéspontja a szemészet és a fogászatnak. A plasztikai sebészet fejlődése szintén elősegítheti a műtét szélesebb körben való alkalmazását.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás