promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő hogy mit adóztatnak meg, most már tényleg mindenért fizetni kell
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő dologra vetettek ki adót, több ezer embert érint az intézkedés.

Fizessenek kutyaadót a kutyatulajdonosokat, ezzel a felhívással szólították fel a lakosságot arra, hogy aki eddig nem tette meg az egyenlítse ki a kiszabott díjat. Az adófizetési kötelezettségüknek eleget tevő kutyatulajdonosok ingyen műanyag zacskót kapnak a kutyaürülék eltakarításához, illetve ingyenes kutyakiképzésre is jogosultak. Ehhez eleget kell tenniük a bejelentési és az adófizetési kötelezettségüknek.

Az adócsalást ebben az esetben is büntetik, a befolyt összegeket pedig fejlesztésekre szeretnék fordítani, ezzel is kutyabarátabb környezetet szervezve a lakosság számára: kutyaparkokat és futtatókat építenek, kutyaürülés lerakó kukákat helyeznek, illetve több állattartással kapcsolatos programot is ebből szeretnének megvalósítai. A város számos intézkedést fogadott el az adócsalók növekvő száma elleni küzdelem érdekében. Együttműködik a fővárosi rendőrséggel, amely folyamatosan ellenőrzi az utcáin a nem regisztrált állatokat.

Mi az ügyintézés menete?

Minden kerület saját maga állapítja meg a kutyaadó mértékét. Minden kutyatulajdonos köteles a kutyáját a hazahozatalától számított 30 napon belül írásban bejelenteni az önkormányzatnak vagy a kerületnek. Ezt követően köteles az adót a törvényes határidőn belül megfizetni. További információkat, többek között az ebadó mértékét vagy az esetleges bírság összegét az önkormányzat honlapján teszik közzé. Általában a házban tartott kutya után fizetendő adó alacsonyabb, mint a lakásban tartott kutya után. Az idősek vagy más veszélyeztetett lakoscsoportok esetében általában alacsonyabb az ebadó. Egyes kerületek az alapkiképzésen átesett kutyák esetében az adót is csökkentik.

Egyelőre a fenti intézkedés Pozsonyt érinti, azonban hamarosan hazánkba is elérhet az újdonsült díjbeszedés, így nem árt körbejárni, hogy mit is takar ez és mik lesznek a várható költségek ennek bevezetése esetén. Tehát milyen díjakra lehet számítani?

Petržalka településen a lakásban tartott kistestű kutyák után fizetendő adó 34 euró, azaz ha a kutya marmagassága nem haladja meg a 43 cm-t. Egy nagyobb kutya esetében az adó 67 euró. A házban tartott kutyák után fizetendő adó 17 €. Az adó megfizetésének elmulasztása esetén a bírság összege 165 €-ig terjed.

Ružinovban a kutyaadó 20 és 70 euró között mozog, ez utóbbit jogi személy fizeti. Az Óvárosban az adó 20 és 400 euró között mozog, Nové Mestóban pedig 13 és 50 euró között.

Hazánkban is több ezer család tart különböző méretű kutyát, vannak, akik akár többet is, így rengeteg polgárt érintene ennek a bevezetése.

Forrás: spectator.sme.sk

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás