promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális nyugdíjemelés? Több mint kétszer annyi üti az idősek markát
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő, de jelenleg több mint 500 ezer nyugdíjas részesül 100 ezer forint alatti havi ellátásban, szerencsére ez a szám most jelentősen csökkenhet. 

A gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton az RTL Híradójának nyilatkozott, amelyben elmondta, hogy 22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj. Egyelőre erre a 13%-os emelésre számíthatnak a nyugdíjasok, azonban ettől függetlenül kb. 300 ezren a 100 ezer forintos határ alatt maradhatnak továbbra is. A miniszter azt is megjegyezte, hogy a költségvetésnek 500 milliárd forintjába fog kerülni a várakozásokon felüli nyugdíjemelés. De vajon ez elegendő lesz? 

Az inflációs kilátások napról napra rosszabb képet festenek, emiatt is volt már égető a nyugdíj megemelése. Eleinte 5,2%-os emelésről volt szó, amelyet el is fogadott már korábban az Országgyűlés, azonban az MNB inflációs előrejelzései alapján döntöttek a magasabb ráta mellett.

A Pénzcentrum.hu Farkas Andrást, a Nyugdíjguru.hu vezető elemzőjét kérdezte az intézkedéssel kapcsolatban, aki így nyilatkozott:

„Ez az emelés nem elegendő. Élelmiszerre a nyugdíjasok arányaiban sokkal többet kell költsenek a nyugdíjukból, mint korábban. Van, aki már ma ott tart, hogy döntenie kell, rezsit fizet, gyógyszert vásárol vagy élelmiszert vesz, mert mind a hármat nem tudja kifizetni”

Az érdekképviseletek szerint sem lesz elegendő a 13%-os emelés, Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának elnöke a Portfolio.hu-n így szólt az intézkedés kapcsán:

„Vannak olyanok, akik már ma ott tartanak, hogy el kell dönteniük, hogy a rezsijüket fizetik ki, a gyógyszerüket veszik meg, vagy élelmiszert vegyenek. Mind a hármat nem tudják”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás