promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg ennyi a magyarok átlagkeresete? Friss adatokat közölt a KSH
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Végre megtudtuk a KSH-tól, hogy milyen hatással volt az infláció a magyarok átlagkeresetére augusztusban. 

Biztos számotokra is ismerős az életkép, hogy összefuttok a barátaitokkal, családtagjaitokkal, és már az első 5 percben a pénzre terelődik a szó. Mindenkit megviselnek a magas árak, a legtöbben döbbenten állunk a kasszánál, mikor az eladó közli velünk a vásárlásunk végösszegét. A fizetésemelések ellenére sokan úgy érezzük, hogy hónapról hónapra csökken a fizetésünk értéke, és egyre jobban meg kell húzni azt a bizonyos szíjat.

De vajon hatással volt a hiperinfláció a bérekre?

A KSH adatai alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 497 200 forint volt, a nettó átlagkereset pedig 342 900 forint. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a bruttó átlagkeresete a magyaroknak 16,6%-kal a nettó átlagkereset pedig 17,3%-kal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi mutatók. Ehhez nagy mértékben hozzájárult a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint a már előre tervezett és ütemezett béremelések is.

A reálkereset 0,9%-kal nőtt a fogyasztói árak előző évhez mért, 15,6%-kos emelkedését tekintve, a bruttó kereset mediánértéke 402 200 forint lett. A nettó kereset mediánértéke 280 200 forint, ami szintén felülmúlja a tavaly augusztusi értéket, 17,5%-kal. 

A KSH szerint egyébként az úgynevezett fegyverpénz is hozzájárul az emelkedésekhez, ami a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetményének megfelelő szolgálati juttatásának kifizetése. 

Összességében kijelenthető, hogy a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset középértéke 273 500 forintnak felelt meg, amely 16,3%-kal szárnyalja túl az előző évi adatokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás