promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
21 halott és 652 sérült a fesztiválon, katasztrofális állapotok uralkodtak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még javában dübörög a Sziget fesztivál és sokan életük legemlékezetesebb élményének reményében utaztak ide akár messzi tájakról is, hogy részesei lehessenek a Szabadság szigete életérzésének.

Azonban még egy ilyen felhőtlenül boldognak ítélt eseményen sem lehet mindennel számolni. Ha ekkora embertömeget mozgatnak meg, akkor bizony az a legtöbb esetben egy puskaporos hordó. Régóta tudni azt is, hogy nagy csoportban, veszélyhelyzet esetén a legtöbb ember agya egyszerűen kikapcsol és az ősi túlélési ösztönhöz nyúl: menekül, minden áron.

Emlékezzünk csak 2006-os augusztus 20-i tüzijátékra, ahol a vihar és a megvadult tömeg miatt 5 ember veszítette életét és több mint 300-an megsérültek, teljesen értelmetlen módon. Vihar tört ki és mindenki el akart indulni haza, ez azonban nem volt olyan egyszerű és szikraként lobbant be a pánik: muszáj elmenni innen, semmi nem számít. Ilyen esetben a legtöbben abban veszítik életüket, hogy a földre kerülnek és agyontapossák őket, vagy pedig annyira összeszorulnak az emberek, hogy egyszerűen megfulladnak.

2011-ben újabb értelmetlen tragédia rázta meg a közvéleményt: a West Balkán nevű szórakozóhelyen ismét halálos áldozatokat szedett a tömeg. A szervezők jóval több embert engedtek be, mint amire a helynek kapacitása volt, majd valaki azt terjesztette, hogy egy embert megkéseltek. Ezután az emberek pánikszerűen elindultak kifelé, aminek eredményeképpen 3 lány már sohasem térhetett haza, 14-en pedig súlyos sebesüléseket szenvedtek.

Ezután a következő hasonló hír 2019-én érkezett a Sziget fesztiválról, ahova bejutni be lehetett, ki azonban már jóval nehezebben. A kétségbeesett embereket a pultosok húzták ki a tömegből és bár többen is elájultak, itt végül mindenki szerencsésen megúszta az esetet.

Voltak azonban olyanok, akiknek sajnos még ezeknél is borzalmasabb körülményekkel kellett szembenézniük.

A lenti videóban olyan fesztiválok összeállításait találhatjátok meg, ahol ilyen vagy olyan módon, de egy életre szóló leckét szereztek a résztvevők. Volt, ahol csak a belépőjegy ára bánta a szervezetenséget, mert egyszerűen eltapsolták a befolyó összeget. Volt olyan is, ahol a por, a kosz és a sár okozott pánikot és sokaknak valószínűleg egy életre elvette a kedvét a bulizástól. Azonban megrázóbb végkifejlettel is találkozhatunk: néhol az út mellett erőszakolták meg az embereket és egy berlini fesztiválnál 21 embernek az volt élete utolsó estéje, 652-en pedig megsérültek.

Nézzétek végig a videót, nagyon tanulságos:

A tragédiák a legtöbb esetben elkerülhetőek: ha bármikor hasonló helyzetbe kerülnénk nagyon fontos, hogy őrizzük meg a higgadtságunkat, próbáljunk a szorosan mellettünk állókkal kapcsolatba kerülni és őket is megnyugtatni és a tömeggel együtt haladni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás