promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rekordalacsony áron a magyar dinnye, de nem sokáig
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik áruházlánc olyan olcsón adja a magyar dinnyét, hogy az már a Kamarának sem tetszik.

A napokban kerülhet a boltok polcaira a magyar dinnye, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint bőséges, kiváló minőségű kínálatra számíthatunk. A görögdinnye a nyári időszak egyik elmaradhatatlan eleme, ami jól behűtve az igazi. A vásárlók mindig megnézik, hogy hol kapható a legjobb áron a hazai finomság, ugyanakkor odafigyelnek arra, hogy kifogástalan minőségű legyen.

Az elmúlt években többször is volt arra péda, hogy egy-egy áruházlánc igen alacsony árakat hirdette a magyar dinnyét, ezzel alaposan megnehezítve a termelők dolgát. Az átgondolatlan akciók ugyanis gyakran évekre visszavethetik a hazai görögdinnye-termelést. Idén ismét ilyesmivel találkozott a Kamara, a termelői jelzések alapján a Penny július 13-a, csütörtöktől

229 forintos kilóáron kínálja majd a gyümölcsöt.

De miért is baj ez? Jelenleg a magyar görögdinnye beszállítói ára 220 forint körül mozog, a Penny által meghirdetett fogyasztói ár így viszont csupán 140-150 forintos beszállítói árat feltételez, ami az idén jelentősen megemelkedett termelési költségeket sem fedezi. Nyilván a vásárlókat egyáltalán nem érdekli, hogy a termelőknek mi nem tetszik, nekik az a fontos, ami ki van írva az árcímkére, de a Kamara nem hunyhat szemet efölött.

„Mélységesen felháborítónak tartjuk, hogy egy áruházlánc a termelők kárára próbál meg hasznot húzni a magyar görögdinnyéből”

- mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, hozzátéve, hogy ha a Penny nem hagy fel a hazai dinnyeszezont és a termelés jövőjét is veszélyeztető felelőtlen akciózással, a Kamara egy esetleges demonstrációtól sem riad vissza.

A Kamara és a termelők rendkívül visszásnak tartják azt is, hogy miközben a kifogásolható minőségű import görögdinnyének végig magasan tartották az árát a kereskedők, addig a kiváló minőségű magyar görögdinnyét már a szezon kezdetén elkezdik akciózni. Ráadásul a szakma szerint július 20-a előtt az áruházlánc részéről is felelőtlen magatartás akciókat hirdetni magyar származású görögdinnyével, mert még nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges árumennyiség.

Ráadásul a Penny lépése kényszerhelyzetbe hozhatja a többi bolthálózatot is, ami végső soron az árak letöréséhez vezethet az egész görögdinnyepiacon. A termelők szerint ez a lépés sajnos hosszú időre tönkreteheti az egyébként épp a múlt évben újra növekedésnek indult ágazatot.

Frissítés: a Penny eljuttatta hozzánk az álláspontját, amit a továbbiakban közlünk.

„A PENNY Magyarország számára kiemelten fontos, hogy üzleteiben minél több magyar termék legyen elérhető, ezzel támogatva jelen esetben is a hazai termelők és gazdák munkáját, viszont legalább ennyire fontos a vásárlók terheinek csökkentése is ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Éppen ezért a vállalat bizonyos esetekben – ahogy a magyar görögdinnye esetében is történt – az irányadó piaci áron megvásárolt terméket a szokásosnál alacsonyabb kiskereskedelmi árréssel adja tovább vásárlóinak. Mindezt annak érdekében teszi, hogy a szankciós infláció elleni küzdelemben a rosszabb anyagi helyzetben lévő magyar családok is hozzájuthassanak kedvező áron az egyik legkedveltebb szezonális magyar gyümölcshöz”

– mondta Kazatsay Eszter, a PENNY magyarországi kommunikációs vezetője.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás