promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Komoly baj van a közkedvelt üzletlánc termékével, a Nébih figyelmezteti a vásárlókat
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aki érzékeny erre az összetevőre, nagyon rosszul járhat.

Nem jelölt szójaallergén miatt visszahívta a forgalomból a FREE Csokoládé ízű gluténmentes extrudált gabonapelyhet a Vincze és Tsa Kft. - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján közzétett felhívásban.

A szójára érzékeny vásárlókat arra kérik, ne fogyasszanak a 300 grammos csomagban kapható termékből.

A visszahívott gabonapehely lejárati ideje 2024. 04. 19., tételszáma 28313534172111177. A forgalmazó Penny-Market Kft. a honlapján közzétett tájékoztatásban az egészségügyi kockázat csökkentésével és a fogyasztók egészségének védelmével indokolta a nem megfelelő allergéninformáció miatti visszahívást. A gyártó mindent megtesz, hogy hasonló eset ne forduljon többet elő - tették hozzá.

Mi történik a szójaallergiással, ha evett ebből a termékből?

Ha valaki szóját fogyaszt, és szójára érzékeny vagy allergiás, különböző tünetek jelentkezhetnek. A szójaintolerancia vagy szójaallergia reakciója lehet enyhe, közepesen súlyos vagy akár életveszélyes is. A tünetek általában azonnal vagy rövid időn belül jelentkeznek a szója fogyasztása után, és a következők lehetnek:

  • Bőrreakciók: Kiütések, viszketés, csalánkiütés vagy ekcéma jelentkezhet a bőrön.
  • Gyomor-bélrendszeri tünetek: Hasmenés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger vagy hányás előfordulhat.
  • Légzőrendszeri problémák: Az orr, a torok vagy a tüdő duzzanata, köhögés, nehézlégzés, asztmás roham vagy fulladás léphet fel.
  • Szem- és orrviszketés: Az orr, a szemek vagy mindkettő irritációja, viszketése vagy könnyezése.
  • Száj- és torokduzzanat: A száj, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata és viszketése.
  • Anafilaxiás reakció: Ez a legveszélyesebb és életveszélyes tünetegyüttes, amely azonnali orvosi ellátást igényel. Az anafilaxiás reakció a szervezet súlyos allergiás válasza, és tünetei közé tartozik a légszomj, a torokduzzanat, a szédülés, a csökkenő vérnyomás és az eszméletvesztés.

A szójaintolerancia és szójaallergia súlyossága változó lehet. Az érintett személynek ismernie kell a saját állapotát és az előforduló tüneteket. Ha valaki gyanítja, hogy szójaallergiája vagy intoleranciája van, érdemes orvoshoz fordulnia, aki képes megfelelő diagnózist felállítani és tanácsot adni az étrendjével kapcsolatban. A szója és szójaalapú termékek elkerülése az általános gyakorlat, hogy minimalizálják az allergiás reakciókat és a tünetek súlyosságát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás