promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Taposóakna tépte le egy ukrán katona lábát, vérfagyasztó felvételen a kritikus pillanat
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egész világot megrendítette, amikor kitört az orosz-ukrán háború, néha azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ez még mindig tart.

Létezik egy szinte mindennél pusztítóbb fegyver, amely nem csak a háború résztvevői számára, hanem az eljövendő generációknak is veszélyt jelent. Az utakon lerakott rejtett gyilkos ugyanis nem kérdezi, hog aktuális-e a harc, csak pusztít. Olvassátok el cikkünket a rettenetes és félelmetes taposóaknáról.

A taposóakna szerkezete valószínűleg sokaknak nem ismeretlen: egy, a földre rejtett bomba, melyet a ránehezedő nyomás hoz működésbe (a teljesség kedvéért megjegyezném azonban, hogy létezik belőke távirányítású is). Rengeteg, máig nem felfedezett ilyen bomba van, melyeket nem aktiváltak, azonban bármikor gyanútlan áldozatokat ejthetnek, hiszen ezek nem évülnek el.

A taposóaknát először az első világháború során alkalmazták tömegesen. Az első világháborúban a lövészárok-háború jellemző hadviselési forma volt, ahol a katonák általában árokrendszerben helyezkedtek el és innen támadták az ellenséget. A taposóaknák kiválóan alkalmazkodtak ehhez a harci környezethez, mivel hatékonyan akadályozták meg az ellenség előretörését és folyamatosan fenyegették a katonák életét.

Azonban a háborúk vége után rengeteg fel nem fedezett és aktiválatlan bomba marad hátra a korábban harcövezetnek számító területeken.

Több nemzetközi kezdeményezés is indult annak kapcsán, hogy felszámolják a háborús területen elrejtett aknákat, ezzel is segítve a jövö generációját. Ennek egyik első eseménye az 1997-es Ottawai egyezmény volt, melyben rengeteg nemzet jelezte, hogy nem vesz részt a további vérontásban és többen betiltották saját országukban a taposóaknák gyártását, forgalmazását, használatát.

Oroszország azonban ebben valószínűleg nem volt partner, mivel egy most, frissen kikerült videó kapcsán ismét aktuális ez a rettenetes téma.

A videót ide kattintva nézhetitek meg, azonban mindenkinek felhívjuk rá a figyelmét, hogy valódi, tényleges sérülést tartalmaz, így csak saját felelősségre tekintsétek meg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás