promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs felfedezés - Mátyás király ismerte az aranycsinálás receptjét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Állítólag ebből az aranyból készíttette Mátyás a Madonnás dukátjait.

A szomorú végsorsú Hunyadi Mátyás az 1490-es haláláig több ízben remek ötletekkel és akciókkal igyekezte megtömni a kincstárat. Ugyan a mindössze negyvenhét évet élt uralkodó nem fukarkodott a kiadásokkal sem (lásd: fekete sereg), bizony remekül értett a bevételek növeléséhez is. Ilyen volt többek között az, hogy arany dukát veretésével növelje az államkassza bevételét hosszútávon. Ennek minőségét és garanciáját egyenesen királyi rendelettel szabályozta. Azonban dacára az akkoriban kifogyhatatlannak és elidegeníthetetlennek hitt erdélyi aranybányák létezésével, egyesek szerint ismerte az aranycsinálás titkát.

De mi is az a dukát? Az európai történelem egyik talán leghosszabb ideig használt közös valutája. Egy szicíliai királytól származtatják az eredetét a 12. századból, és az élettartama egészen kitartott az első világháborúig. A dukát tulajdonképpen egy csakis aranyból készült pénzérme volt, mely előbb 3,5 gramm, majd 3,4909 gramm súlyú volt szabványosan. Több uralkodó is készíttetett ilyet a kontinensen. Magyarországon először Károly Róbert, majd Zsigmond, és cikkünk főszereplője, Mátyás veretett dukátot, különböző szimbólumokkal.

A magyar történelem egyik legsikeresebb királya ugyanis a különböző európai feljegyzések szerint nem csak hazája vezetésében volt nagyszerű. Állítólag ismeretében volt az emberiség egyik legnagyobb talányával is, miszerint képes volt az arany előállítására. A legenda azt mondja, hogy ugyan Mátyás nem közvetlen sarja az Istentől származtatott Árpád-házi uralkodóknak, mégis természetfeletti hatalma volt. Ez pedig az imádott nemesfém birtoklásában nyilvánult meg.

Jóval a király halála után, Franciaországban került elő egy kis múzeumból egy kézirat, amely a pletyka szerint Mátyás arany-receptúráját mutatja be. A latin nyelvű szöveg szerint 24 karátos aranyat tudott előállítani ezüstből, melynek végtermékeként gyártották le a királyi udvar, és így az ország számára a híres Madonnás dukátokat. Állítólag akkoriban ezek voltak Jóval a király halála után, Franciaországban került elő egy kis múzeumból egy kézirat, amely a pletyka szerint Mátyás arany-receptúráját mutatja be. A latin nyelvű szöveg szerint 24 karátos aranyat tudott előállítani ezüstből, melynek végtermékeként gyártották le a királyi udvar, és így az ország számára a híres Madonnás dukátokat. Állítólag akkoriban ezek voltak Európa legtökéletesebb aranyai. Sajnos mára az aranycsinálás receptje feledésbe veszett, és a tudomány jelenlegi álláspontja szerint az alkímia nem több, mint hobbi-áltudomány.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás