promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Petrocellit a Nemzet Színésze tette naggyá kis hazánkban - Barry Newmanre emlékezünk
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Petrocelli című sorozat sztárjának halálát csak hetekkel később, most jelentette be a felesége. 

Sajnos csak most derült fény a magyar televíziónézők egyik legnagyobb kedvencének, Barry Newmannek a halálára. A veterán színészről ugyanis csak a minap jelentette be szeretett felesége, Angela, hogy meghalt egy new yorki kórházban. A 92 esztendős Newman május 11-én csatlakozott az égi színésztársulathoz egy fordulatos és közepesen nagyszerű filmes pályafutást követően. Emlékét őrizzük. 

Barry Newman Bostonban született 1932-ben, bár egyes források szerint csak 1938-ban. A fehérorosz anyától és osztrák apáról született srác már fiatalon kitűnt tehetségével.

Ugyanis a koreai háború idején behívót kapott a hadseregtől, ám a frontvonalat megúszta. Lévén az egyetemi diplomájának megszerzése (antropológia) előtt kiválóan tehetséges zenésznek tartották. Remekül játszott klarinéton és szaxofonon. Ez pedig segítette őt ahhoz, hogy a két Korea közti harc helyet a sereg díszzenekarának tagja lehessen. A háború után végül egy barát és egy mentor unszolására a színészmesterséget tanulta ki, mert már ekkor kiszúrták egyedi stílusát, illetve karakteres arcát. 

Newman végül a 70-es években élte karrierje csúcsát. Az ügyvéd című TV-filmben alakította először Tony Petrocelli jogászt, akiről később egy két évadot is megélt széria készült. Másik híres szerepe a Száguldás a semmibe című mozi Kowalskija. A férfi tulajdonképpen egy metaforikus utazást hajt végre egy leadni kívánt autóval, azonban őrült kalandja miatt nem hős, hanem antihősként nyer értelmet a száguldozása. A filmtörténet egyik legérdekesebb és legsokatmondóbb road movie-ja 1971-ben készült. 


A Petrocelli két évada során végül 44 epizódon keresztül bújhatott a címszereplő ügyvéd bőrébe Barry Newman.

Az akkor piacvezető NBC tévécsatorna végül csak két évadot rendelt be a bűnügyi-krimiből, aztán örökre pihenni küldte azt. Érdekesség, hogy a lanyha nézői nyomás sem enyhítette meg az adó vezetőségét, és még csak nem is értékesítették tovább a széria jogait. Magyarországra csak a 80-as években jutott el az MTV jóvoltából. A sorozat népszerűsége a viszonylag korlátolt számú részek dacára is hatalmas volt, azóta is többször elcsíphető valamelyik "kábeltelevízió" adásán. A szakértők szerint a hazai sikerhez egyértelműen hozzájárult a remekül sikerült szinkron is.

Petrocelli magyar hangja a legendás Tordy Géza volt.

A Nemzet Színésze pályája során Kossuth-, és Jászai-díjat is nyert, és ő már valóban 1938-ban született. A remek művész sokoldalúságát dicséri, hogy a színpadi és filmes szerepei mellett tudott igazán maradandót alkotni is, mint szinkron színész. Majdnem 600 alkotásban lehet hallani az orgánumát. Érdekesség, hogy jellegzetes hangja ellenére is jól elkülönül munkásságában egy olyan szeretetett, de gonosz szerep, mint Don Corleone a Keresztapában, vagy éppen Tony Petrocelli, a jólelkű ügyvéd. A 85 éves Tordy Géza az elmúlt években már többet betegeskedet, a nyilvánosságot kerüli.

Newman halálának oka egyelőre ismeretlen, ám tavaly még elkészítette utolsó filmjét. Ez a Finding Hannah című alkotás, ami egyelőre még nem került bemutatásra, ám értékét valószínűleg növelni fogja a korábbi Golden-Globe jelölt színész halála. 

A Petrocelli emlékezetes főcíme:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás