promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néz ki most a 83 éves Petrocelli, aki téglánként építette fel a házát
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kultikus szerep a skatulyájává vált.

Az 1938-ban született Barry Newman a legkarakteresebb amerikai színészek közé tartozott az 1970-es években, viszont elkövette azt a hibát, hogy elvállalta a Petrocelli című tévésorozat főszerepét. Óriási sikert aratott, de örökre beskatulyázták.

Többször is jelölték Golden Globe- és Emmy-díjakra, ám ezeket végül sohasem kapta meg. Talán azért, mert a Petrocelli ügyvéd kalandjairól szóló krimik túlságosan is könnyűek és szórakoztatóak voltak, ezért nem hagytak mély nyomot az ítészekben.

Barry Newman egyébként nem volt tősgyökeres amerikai, az apja Ausztriából, az anyja pedig Fehéroroszországból származott. Gyerekkorában a nála 7 évvel idősebb Leonard Nimoy volt az egyik legjobb barátja, aki később a Star Trek tudományos tisztjeként, Spockként vált híressé.

Newman zenét tanult, szaxofonon és klarinéton játszott, és színészként is így tűnt fel először a vásznon 1957-ben, amikor dzsesszmuzsikust alakított a Nature's Way című filmben. Sorra követték egymást az újabb szerepek, és lassan a Broadway elismert sztárja lett.

1970-ben végre főszerepet kapott Az ügyvéd című kétórás drámában (ebben alakította először Petrocellit), a következő évben pedig a Száguldás a semmibe című kultuszfilmben alakított nagyot. 1974-ben viszont a Petrocelliből sorozat készült, Newman karrierje így a képernyőn folytatódott tovább.

1976-ig összesen 44 epizód készült el, amelyeket az 1980-as években Magyarországon is nagy sikerrel vetítettek, sőt ma is alkalmanként műsoron vannak. Petrocelli rögtön szimpatikussá vált a magyar nézők számára, hiszen ott spórolt és bliccelt, ügyeskedett, ahol tudott, a házát pedig szinte téglánként építgette, beköltöznie azonban sohasem sikerült, így mindvégig egy lakókocsiban élt a feleségével.

Barry Newman novemberben fogja ünnepelni a 84. születésnapját, és bár a mai napig aktív, inkább az elfeledett hollywoodi csillagok közé tartozik. Viszonylag későn, jóval 50 éves kora fölött vette feleségül Angela Spilkert, aki 26 évvel fiatalabb nála.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás