promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élőben néztem végig az Etna kitörését, pillanatok alatt vált a hegy békés tájból pokoli csúccsá
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha voltál már Szicília déli részén, akkor tudod, hogy gyakorlatilag nincs olyan pontja a szigetnek, ahonnan ne látnád az Etnát. Magasan, méltóságteljesen magasodik a sziget fölé és hiába a mindig havas hegycsúcs, belül tombol a forróság.

Az én helyzetem egy kicsit speciális, mivel jelenleg egy vándorcirkusszal utazok Szicíliában, így mi egy kicsit jobban ki vagyunk téve a természet viszontagságainak, azonban szemmel láthatóan az itteni embereket is megviselték az elmúlt nap váratlan történései. Szicíliát az elmúlt pár napban nem kímélte az időjárás: az északon pusztítást végző vihar ide is elért, napok óta orkán erejű szél tombol és hatalmas mennyiségű csapadék esett le.

Az amúgy mindig pezsgő és élettel teli kisvárosokban most üresen állnak a kávézók, az utcákat hatalmas, mély pocsolyák lepik el, emberrel szinte alig találkoztam.

Erre a már amúgy is megtépázott állapotra következett az újabb csapás: vasárnap kitört az Etna. A helyieknek ez nem szokatlan, illetve két napja rengett a föld, ami közelgő vulkáni tevékenységet jelez, azonban ez a mostani (ahogy le tudtam szűrni) nagyobb volt az eddigi kitöréseknél, egy korábbi, még a 90-es években történt esetet emlegettek a helyiek.

A látvány rettenetesen ijesztő, egy videó nem tudja ezt visszaadni: felnézel a végtelenül magasnak tűnő hegyre, ami hófehéren szokott szikrázni a napsütésben, amit pedig akkor láttál, az vörösen izzó láva és koromfekete hamu keveréke, mindezt hatalmas robaj kíséri, mintha valamit felrobbantanának.

A táborban nagyjából 5 perc alatt előállt a készültségi állapot: azonnal csomagoltunk. Sok állat van a cirkuszban, akiknek a hamu belégzése halállal végződhet, illetve természetesen ez emberek esetén is veszélyes. Így pakoltunk és pánikszerűen hagytuk el a helyszínt. Úgy tűnt, volt már ilyen, általános ijedtség volt az emberek arcán, de nem rettegés. Mindenki olajozottan, csapatként dolgozott együtt és egyébként indulás után a kis városokon áthaladva is ezt láttam: van erre forgatókönyvük. Segítik az időseket, a boltban szinte csak fiatalok voltak (feltételezem segítenek az öregeknek bevásárolni), maszkok kerültek elő, a kocsikat letakarták, az ablakokat becsukták és lehúzták a redőnyt.

A láva nem veszélyezteti a környező városokat sem, azonban a fekete hamu mindent beterít és folyamatosan száll hol nagyobb, hol kisebb intenzitással, ez jelenti a legnagyobb problémát, illetve elszórtam rengeteg kis vulkáni követ lehet találni, amit a hegy "kiokádott" magából.

Mi éppen két úticél között ragadtunk, de valószínűleg pár napon belül teljesen elrendeződik a helyzet. Az állatokat meglepően megzavarta a helyzet, azóta is nyugtalanok, hangoskodnak, mi pedig igyekszünk szegényeket megnyugtatni és folyamatosan poroljuk/mossuk le róluk a hamut.

A légi közelekedés jelenleg szünetel, azonban a régióba be és ki lehet utazni a Palermóban található reptérről is.

Összességében igen ijesztő élmény volt és örülnék, ha többet nem kellene ezt átélnem.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás