promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tiltott felvételt készített egy magyar lány Észak-Koreáról, az életét kockáztatta, hogy elkészüljön a videó
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szinte mindenkinek a diktatúra, Kim Dzsongun és az elképesztően szigorú törvények és annak be nem tartásával járó következmények jutnak eszébe Észak-Koreáról, így nehéz elképzelni, hogy bárki oda akarjon utazni.

Az országba való bejutás körülményes, de nem lehetetlen. A turista vízum igénylése viszonylag egyszerű folyamat, az elfogadás után 6-8 hét alatt kiállítják. Egy nagyon fontos dolgot kell teljesíteni: a vízum igénylésével egyidőben meg kell jelölni utazásunk kezdő és végpontját, mivel már rögtön az érkezésünkkor kettő kísérőt jelöl ki mellénk a minisztérium, akik egy percre sem hagynak magunkra. Ezen belül választhatunk a csoportos és az egyéni utak között, ebben segít Észak-Korea három utazási irodája. Bár Észak-Koreának tervei között szerepel a turizmus fellendítése, ezen a szabályon nem terveznek változtatni.

Az ország fokozatos nyit a beutazók felé, már sokkal több hely megtekinthető, mint mondjuk 10-12 évvel ezelőtt. A legtöbb csoportos út a fővárosban, Phenjan-ban kezdődik, itt több látnivalót is megtekinthet a kíváncsi utazó: Kim Ir Szen emlékművei, Kim Dzsongun szülőháza, forradalmi mártírok sírkertje, a Dzsucse-torony és egy katonai kiállítás tekinthető meg, szórakozásra pedig a helyi sörgyárban és egy bowlingpályán van lehetőség.

A városon kívül található, de szintén látogatható a Pohyon-templom, a Szidzsung-tó, az Ulim-vízesés, a Szamil-lagúna és a Nemzetközi Barátság Kiállítást (ahol az ország vezetőinek küldött ajándékokat lehet megnézni, több évtizedre visszamenően), illetve a a Kumgang-hegy.

Közismert, hogy az ország teljes mértékben szabályozza a róla kikerülő médiafelvételeket, így csak a kijelölt helyen szabad fényképet készíteni ezt is csak engedéllyel, videózni pedig tilos. A kijelölt két kísérőnket nem hagyhatjuk el. Az utazást szervezők figyelmeztetnek, hogy a utazás után azonnal regisztráljuk magunkat a saját nagykövetségünkön, mivel sajnos a biztonságos utazás is könnyen rémálomba fordulhat át akár egyetlen félreértés miatt és ha bekerültünk az ottani igazságszolgáltatás rendszerébe, akkor egyáltalán nem garantált a szabadulás.

Itt pedig meg tudjátok nézni a bátor magyar lány videóját, aki kijátszva a szabályokat, mégis megörökítette az utazását:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás