promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Észak-Korea döbbenetes dolgot tett, egy nagy lépéssel közelebb kerültünk a harmadik világháborúhoz?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarország számára láthatatlan módon feszül egymásnak Észak-Korea az egymással baráti USA és Dél-Korea párosával, a tét a világháború.

Egyelőre hazánkat és a többi európai államot sokkal jobban foglalkoztatja az orosz-ukrán háborús konfliktus, ám könnyen lehet, hogy hamarosan a világ teljes figyelme majd a távol-keletre fog összpontosulni. Az Egyesült Államok ráadásul mindenhol ott van, és a jelek szerint Joe Biden kormánya mindenképpen bele akar állni egy fegyveres konfliktusba. Miközben az amerikaiak egyre aktívabban lépnek fel Ukrajna mellett az európai incidensben, addig tőlünk távol is egyre bátrabb lépésekre szánja el magát.

Az USA ugyanis folyamatosan ingerli és szorongatja Kínát. Az FBI és a CIA vezetői többször megtalálták már az ázsiai szuperhatalmat, hol a fegyverkezési versenyben, hol a Covid-világjárvány okán. A legégetőbb gócpont pedig a mindenkinek kellő Tajvan, amely miatt szinte elkerülhetetlen lesz egy komolyabb ütés-váltás. Bár egyelőre meglehetősen hidegfejjel, a harmadik világháború rémképével fenyegetőzve takaróznak az illetékesek.

A háborús riogatás azonban sosem állt távol egy másik ázsiai agresszortól, Észak-Koreától. Miközben a félsziget diktatórikus rezsimje roskadozik az éhínségtől és nélkülözéstől, melyet csak az egyéb (fél)diktatúrák jóhiszeműsége tart életben, továbbra is nagyobbnak hiszi magát, mint amekkora. A kommunista Korea ugyan valóban rendelkezik komolyabb nukleáris fegyverekkel, ám kétséges, hogy azt milyen hatásfokkal lenne képes bevetni. Tény, hogy ennek bevetésével már évek óta fenyegetőznek, ha azt érzik Kim Dzsongunék, hogy az USA vagy a déli testvérek nem szimpatikus lépést tettek éppen. 

Észak-Korea haragját az előző években és évtizedekben rendre kiváltotta már az Egyesült Államok és Dél-Korea egy-egy közös hadgyakorlata. Így van ez most is, lévén ma indult a legújabb koprodukció a két nemzet között vízen-földön-levegőben. A Freedom Shield nevű gyakorlat tizenegy napon át fog tartani, és a valaha volt egyik legerőteljesebb erődemonstráció lesz a körzetben. Ennek "örömére" tegnap Észak-Korea a Japán-tengeren (ott csak Keleti-tengernek hívják) a 8.24 Yongung tengeralattjáróról rakétákat lőtt ki, természetesen csak vaktában a CNN riportja szerint. Emlékezetes, hogy az ország első ballisztikus, atomtöltet szállítására is alkalmas rakétáit is erről a járműről lőtték ki 2016-ban.

Az észak-koreai kommunikáció természetesen most is roppant dörgedelmes és fenyegető:

"Mindent provokációt meg fogunk torolni, nagyon erőteljes és elsöprő ellenlépést teszünk minden velünk szemben ellenséges lépésre!"

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás