promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 tény, amit valószínűleg nem tudtál Észak-Koreáról
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Észak-Koreának évente kevesebb, mint 100 ezer látogatója van, így nem meglepő, hogy még mindig alig ismerjük az országban zajló zárt világot. Itt van öt tény, amelyről talán még te sem hallottál. 

1. Észak-Koreában nem 2021-et írnak

A Dzsucse-naptárat 1997. július 8-án, az országot alapító Kim Ir Szen halálának harmadik évfordulóján vezette be Kim Dzsongil észak-koreai vezető. Az évek számozása 1912-ben (Kim Ir Szen születési éve) kezdődött el. Jelenleg a Dzsucse-naptár szerint 110-et írunk.

2. Itt található a világ legnagyobb stadionja

A Phenjanban található Rungrado május elseje stadion az észak-koreai labdarúgó-válogatott otthona. Befogadó képessége 114 000 fő. A stadion 1989-ben épült válaszként a szöuli Olimpiai Stadionra, amely az 1988-as nyári olimpiára készült. 2002 és 2013 között az Arirang Mass Games zene- és táncfesztiválnak adott otthont.


A Rungardo Május 1. stadion. Forrás: Profimedia

3. A „három generációs büntetés” szabály

Észak-Korea emberjogi visszaélései közül a legmegdöbbentőbbek közé tartozik a az úgynevezett „három generációs büntetés” szabály. Ezu alapján ha egy személyt bűnösnek találnak, és börtöntáborba küldik, akkor az egész családjának és a táborban született két generációnak ott kell maradnia egy életen át.

4. Az észak-koreai a világ egyik legrosszabb légitárasága

Az Air Koryo, amely régóta ismert az öregedő szovjet repülőgépek flottájáról, mindössze egy csillagot kapott a Skytrax oldalán. A korábbi utasok "hanyag" vészhelyzeti eljárásokat, "nehezen azonosítható" szénsavas italokat és "kellemetlenül hangos" motorzajról számoltak be. Emellett a repülés közbeni szórakoztatás általában a vezető hazafias ódáiból és megfejthetetlen észak-koreai rajzfilmekből áll. Az Air Koryo gépeivel tilos nemzetközi útvonalakon közlekedni.


Az Air Koryo légitársaság egyik gépe. Forrás: Profimedia

5. Az országban 34 ezer Kim Ir Szen szobor található

Észak-Korea rossz gazdasági helyzete ellenére az országban mintegy 34 ezer Kim Ir Szen szobor található. Ez azt jelenti, hogy minden 750. lakosra jut egy. Emellett minden polgár köteles viselni a nagy vezető arcát ábrázoló jelvényt, az iránta tanúsított hűség jeleként. Ezek közül néhányat még oda is adnak azoknak a turistáknak, akik rendíthetetlen tiszteletet tanúsítanak látogatásuk során.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás