promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Schobert Norbi átverte az embereket az egészséges fogyással? Kitálalt az Update termékekről
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Schobert Norbi őszintén kitálalt, miután megtévesztés miatt megbüntette a Gazdasági Versenyhivatal.

A Promotions is beszámolt róla korábban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a Norbi Update ellen, miután felmerült a gyanúja annak, hogy Schoberték megtéveszthették a fogyasztókat. A vizsgálat során kiderült, hogy a Norbi Update életmódrendszert, illetve az Update termékek népszerűsítését célzó, a fitneszguru közösségi oldalán közzétett videók több szempontból is tisztességtelennek minősültek.

A Versenyhivatal szakemberei nagyjából egy év alatt összesen 280 videóbejegyzést néztek át, és arra jutottak, hogy azok megtéveszthették a fogyasztókat a termékek összetételéről, hatásairól, illetve egy bizonyos termék esetében annak forgalmazhatóságáról.

Az eljárás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a videók megalapozatlanul hirdették az Update termékeket egészségre ható tulajdonságra, valamint betegségek megelőzésére, kezelésére utaló
állításokkal (pl. „elmúlik a cukorbetegség, elmúlik a magas vérnyomás”). A megtévesztő, egészséggel kapcsolatos állítások egyúttal megsértették az élelmiszerek reklámozására vonatkozó uniós szabályozást is. A posztok emellett megtévesztő állításokat tettek az Update termékek összetételével kapcsolatban (pl. „cukormentes, csökkentett a szénhidráttartalma”), valamint megalapozatlanul állították a cég piacelsőségét.

A GVH továbbá azt írja, hogy Schobert Norbi videóbejegyzései jogsértően keltették azt a benyomást, hogy az Update márkához köthető táplálkozás mindenki számára alkalmas az egészségi állapot megőrzésére, javítására, a betegségek megelőzésére, kockázatuk csökkentésére – elhallgatva, hogy az egyéni egészségügyi körülmények erősen befolyásolhatják a szóban forgó diéták alkalmazhatóságát. Mindemellett a mézhelyettesítő szirupról kiderült, hogy nem is forgalmazható.

A cég beismerte a megtévesztést,

a problémás videók el lettek távolítva, és Schobert Norbiék vállalták a megfelelési program bevezetését is. Ettől függetlenül a büntetés nem maradhatott el, a Gazdasági Versenyhivatal 40 millió forintra bírságolta meg a Norbi Update Lowcarb Zrt.-t.

A fitneszguru ezek után a közösségi oldalán reagált erre - egyrészt kitálalt az elmúlt két évtizedről, majd nekiment a gyógyszer-lobbinak; és még Csollány Szilveszter halálát is szóba hozta.

„Elfogadni egy csökkentett bírságot, vagy elismerni nem ugyanaz. 30 éve vagyok a pályán. Egy jobb világot akartam”

- kezdte a bejegyzésében Norbi, aki visszaemlékezett arra, hogyan fogyott le a szénhidrátcsökkentéssel, majd elkezdte sorolni, mi mindent hozott be elsőként Magyarországra.

„2004-ben elsőként hoztam be a hozzáadott cukormentes ketchup-ot, majonézt az Univerrel. Elsőként hoztam magyar piacra a szénhidrátcsökkentett kenyeret, sütit a Kaposmérői kenyérgyárral és az első 95 százalékban mentes lisztkeveréket. Na ezért is meghurcolt a Gvh, mert 95 százalékban csökkentettnek kell írni. Akkor alkották a szabályt, mert én voltam az úttörő. Elsőként dobtam magyar piacra cukormentes csokoládét a Bonbonettivel. Elsőként fejlesztettem ki és indítottam el a piacon a hozzáadott cukortól mentes túrórudit, pudingot és kakaót a Mizóval! 20 éve! Azt amiről ma minden szól. Persze megtámadott a szakma, leírták hogy a szénhidrátcsökkentés tudománytalan és nem jó cukorbetegeknek sem”

Schobert Norbi kiemelte, hogy ezek után állami, a Tudományos és Kutatásetikai Bizottság által engedélyes klinikai vizsgálatot indított dr. Pados Gyulával és bebizonyította, hogy a termékei hatékonyak a testsúlycsökkentésben és ajánlhatók cukorbetegeknek. Ezzel párhuzamosan a Szegedi Egyetemen is folytatott egy vizsgálatot dr. Forster Tamással, ami során bebizonyították, hogy az Update péksütemények négyszer kisebb vércukor emelkedést okoznak.


Norbi ezek után felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság például nem vizsgálta a covid elleni vakcinák kívánt és nem kívánt káros élettani hatásait, majd hangsúlyozta, milyen sok fiatal kortársa halt meg - köztük Csollány Szilveszter.

„Tudnotok kell, velem példát statuálnak, mert első voltam. Most már egy élelmiszer gyártó, vagy étrend-kiegészítő gyártó sem utalhat semmilyen élettani hatásra. Ha igen, akkor még nem jelentették fel. Ha este bekapcsolod a tévét, csak gyógyszer reklámot látsz, mert mindenre az a jó. Ha fáj a fejed, akkor fájdalomcsillapító és boldogság lesz. Az mindegy, hogy mitől fáj. Ha kövér vagy és fogyni akarsz, akkor szúrj Ozempic-et,, vagy Succenda-át, mindegy mit okoz hosszútávon a szervezetedben. A kamilla teát sem szabad már gyulladáscsökkentőként reklámozni”

- írta a fitneszguru, aki szerint a bükki füvesember is ugyanabban a cipőben járna most, mint ő - ha még élne.

Norbi szerint a fogyasztói visszajelzések és az említett két vizsgálat eredményei őt, és az Update termékek megbízhatóságát igazolják. De ha ezt a Versenyhivatal ezt nem akarja figyelembe és tudomásul venni, akkor "25 év köszönete hazugság".

„Nem is fogytak le. A két klinikai vizsgálat se számít. Egy dolog számít: csak gyógyszernek lehet bármilyen kommunikációban élettani hatást tulajdonítani. Ez a magán véleményem. Nem a céges. Norbi voltam… és csak voltam”

- zárta sorait Schobert Norbi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás